Business Internaţional

Economia europeană este veriga slabă din expansiunea economiei mondiale

Economia europeană este veriga slabă din expansiunea...

Autor: Catalina Apostoiu

15.05.2018, 00:04 419

Economia Europei pare a fi veriga slabă din expansiunea economiei mon­diale după încetinirea din primul tri­mes­tru al acestui an, scrie Bloomberg.

OCDE a anunţat la începutul aces­tei săptămâni că principalii săi indi­catori arată „semne de înce­ti­nire a ritmului de creş­tere“ în zona euro ca în­treg şi în cele mai mari trei economii ale aces­teia, Ger­­mania, Franţa şi Italia.

Prin comparaţie, re­gi­­unea celor 35 de ţări membre ale OCDE şi Sta­tele Unite dau semne de creştere „stabilă”, iar indi­catorul privitor la China dă semne de acce­le­rare a creşterii eco­no­mi­ce. Datele survin pe fondul unei dezbateri care încearcă să deter­mine dacă încetinirea înregistrată de econo­mia europeană la începutul anului este temporară, datorându-se factorilor meteorologici, sau se va dovedi mai persistentă.

În primul trimestru al acestui an, zona euro a înregistrat cel mai lent ritm de creştere din ultimul an şi jumătate, confirmând temerile privind o viitoare încetinire în regiune după un an 2017 peste aşteptări, potrivit Financial Times.  Economia zonei euro a avansat cu 0,4% în primele trei luni ale acestui an, în scădere de la 0,7%, ritm înregistrat în ultimul trimestru al anului trecut.

Ulti­ma dată ritmul de creştere a fost atât de lent în vara anului 2016.

Un declin al indi­catorilor privind în­cre­derea şi datele mo­deste legate de ex­por­turile şi producţia indus­tri­ală din Germania îi alertaseră pe eco­­nomişti cu privire la posibilitatea slăbirii ratei de creştere în primul tri­mestru.

Întrebarea pe care şi-o pun strategii este dacă încetinirea va fi una tem­­porară sau mar­chea­ză începutul unui declin mai pronunţat al per­for­manţei economice a re­giu­nii. Până acum, datele pentru cel de-al doilea trimestru sunt amestecate.

Mario Draghi, preşedintele Băncii Centrale Europene, anunţa săptămâna trecută că banca va urmări datele din lunile următoare cu „precauţie“. Draghi a subliniat totuşi că strategii sunt în continuare optimişti că economia regiunii va rămâne suficient de pu­ter­nică pentru a susţine o creştere a in­flaţiei către ţinta de 2% a BCE.

Oficialii Băncii Centrale Europene nu sunt încă preocupaţi în legătură cu perspectivele economice ale regiunii. Guvernatorul băncii centrale franceze Francois Villeroy de Galhau a declarat recent pentru Bloomberg că deşi  creşterea nu accelerează de la cel mai bun ritm dintr-un deceniu înregistrat anul trecut, “aceasta se menţine la un nivel foarte solid”.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO