Business Internaţional

Elita politică a Chinei: de la discursul politic care îndeamnă la cumpătare la o realitate marcată de interese şi afaceri

Elita politică a Chinei: de la discursul politic care îndeamnă la cumpătare la o realitate marcată de interese şi afaceri

Xi Jinping a progresat în Partidul Comunist Chinez de-a lungul a trei decenii, iar în 2007 s-a alăturat Comitetului Permanent al Partidului

27.07.2012, 00:04 794

Însă pe măsură ce Xi a urcat pe scara politică a partidului comunist, familia sa şi-a dezvoltat afacerile în domeniul minereurilor, imobilelor şi al echipamentelor de telefonie mobilă, conform unor documente publice văzute de Bloomberg.

Aceste afaceri includ investiţii în companii cu active totale în valoare de 376 milioane dolari, o participaţie indirectă de 18% la un producător de metale rare cu active în valoare de 1,73 miliarde dolari şi acţiuni de 20,2 milioane de dolari la o companie de tehnologie cotată pe bursă. Aceste cifre nu privesc şi pasivele, astfel că nu reflectă valoarea netă a averii familiei.

Niciun activ nu a putut fi pus în legătură directă cu Xi, care împlineşte 59 de ani luna aceasta, cu soţia sa Peng Liyuan (49 de ani), o faimoasă cântă­reaţă în Armata Eliberării Poporului, sau cu fata lor.

Nu există niciun indiciu care să reflecte o intervenţie a lui Xi pentru a promova afacerile rudelor sale sau nereguli făcute de el şi de familia sa.

Deşi investiţiile sunt ascunse opiniei publice prin diferite companii, iar guvernul restricţionează accesul la documentele online ale companiilor, se pot găsi informaţii în miile de pagini ale documentaţiei depuse la autorităţi.

Urmele duc şi către vila sa din Hong Kong cu vedere către Marea Chinei de Sud, clădire cu o valoare estimată la 31,5 milioane dolari. Soneria atârnă de fire, iar vecinii spun că locuinţa este nelocuită de mult timp. Familia mai deţine cel puţin încă 6 proprietăţi în Hong Kong cu o valoare cumulată la 24,1 milioane dolari.

Comitetul Permanent

Xi a progresat în partid de-a lungul a trei decenii, deţinând poziţii de conducere în diferite provincii. El s-a alăturat Comitetului Permanent al Partidului în 2007, iar pe drum şi-a construit reputaţia unui guvern fără pată. El a condus o campanie anticorupţie în bogata provincie Zhejiang, unde a pus problema stopării corupţiei oficialilor, conform publicaţiei Ziarul Poporului. În Shanghai a fost numit şef de partid după un scandal monstruos.

În 2009 o telegramă trimisă de Ambasada SUA din Beijing men­ţiona că un apropiat al lui Xi ar fi spus despre el că nu a fost corupt sau motivat de bani. Xi "a fost dezgustat de atotcuprinzătoarea comercializare a societăţii chineze, cu tot cu parveniţii ei, de corupţia oficialilor, de pierderea valorilor, a demnităţii şi respectului de sine", se arată în telegrama publicată de Wikileaks, site care a pus la dispoziţia publicului numeroase documente guvernamentale secrete.

Dispreţul tot mai mare faţă de cele mai puternice familii ale Chinei care se hrănesc din câştigurile aduse de creşterea economică reprezintă o provocare pentru Partidul Comunist. Decalajele dintre venituri în zonele urbane ale Chinei s-au mărit mai mult decât în orice altă ţară asiatică în ultimii 20 de ani, conform Fondului Monetar Internaţional.

Acestă situaţie este confirmată şi de profesorul Barry Naughton de la Universitatea din California, care a spus că "un chinez de rând este oripilat de afacerile prin care anu­miţi oameni câş­tigă sute de milioane, ba chiar miliarde". El nu s-a referit direct la familia lui Xi.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO