Business Internaţional

Emisiuni de obligatiuni menite sa calmeze spiritele

20.07.2004, 00:00 15

China planuieste sa atace piata mondiala a obligatiunilor cu o emisiune cu o valoare mai mare de un miliard de dolari, in efortul de a linisti temerile investitorilor referitoare la o eventuala prabusire economica si de incuraja companiile sa foloseasca pietele internationale de capital.
Decizia de a apela din nou la pietele financiare dupa emisiunea de 1,5 miliarde $ din octombrie este un semn ca Beijingul vrea sa isi protejeze imaginea printre investitorii straini care sunt ingrijorati de eventuala incetinire a economiei chineze, relateaza Financial Times. Aceasta decizie poate semnifica si o schimbare a activitatilor de finantare a companiilor chineze, care preferau imprumuturile interne, ca metoda de finantare a activitatii.
Ministerul de finante lucreaza la efectuarea unei emisiuni de actiuni cu o valoare care ar putea depasi 1 miliard $, cu transe separate, denominate in dolari si in euro.
Emisiunea ar putea fi facuta inainte de sfarsitul anului, in functie de starea pietelor internationale, au precizat persoane apropiate tranzactiei. Acestea au adaugat ca nu s-a luat inca o decizie finala referitoare la dimensiunea sau maturitatea emisiunii de obligatiuni. Oficialii guvernului chinez au afirmat ca tara nu avea nevoie de fonduri, avand in vedere rezervele sale de 471 miliarde $ in valuta.
"Nu aveam nevoie de bani dar trebuia sa ne formam o imagine pe pietele internationale de capital", a declarat un oficial al ministerului de finante. "Daca nu luam masuri, autunci oamenii vor uita de noi", a adaugat acesta.
Mai multe companii chineze, inclusiv cela patru mari banci chineze aflate in proprietatea statului-Bank of China, China Construction Bank, Agricultural Bank si Industrial & Comercial Bank of China-au nevoie de capital pentru a-si curata balantele de datorii.



Gazprom are nevoie de un miliard de dolari
Printre companiile care au nevoie de capital se numara si grupul energetic rus Gazprom, care va decide in cursul  saptamanii termenii primei emisiuni de bonduri pe pietele internationale de capital, a unei corporatii rusesti.
Emisiunea de obligatiuni corporatiste a Gazprom se asteapta sa aiba o valoare nominala de aproximativ 1 miliard $.
In cazul in care va avea succes, emisiunea de bonduri va marca un moment de cotitura pentru emitentii din Rusia. Contextul nu este unul tocmai favorabil, avand in vedere problemele din sistemul bancar al tarii si situatia unui alt grup enrgetic al tarii, Iukos, al carui fost director, Mihail Hodorkovski, este in inchisoare sub acuzatiile de frauda si evaziune fiscala.
Decizia de implicare pe pietele internationale de capital survine la scurt timp dupa ce Gazprom a anuntat un profit net record pe anul 2003, de 5,46 miliarde $, chiar daca cifrele se situeaza sub asteptarile analistilor.
Gazprom, care furnizeaza o cincime din necesarul de gaz la nivel mondial, a optat pentru o tranzactie complexa, garantata de veniturile a doua contracte de furnizare de gaze, cu Nederlandse Gasunie si ENI. Veniturile care vor proveni din cele doua contracte vor fi directionate catre Gazprom International, o companie special creata pentru acest scop, care la randul ei va imprumuta Gazprom cu 1 miliard $.
Doua dintre cele mai importante agentii de rating, Standard & Poor's si Fitch Ratings, au acordat companiei Gazprom International un rating preliminar BBB-. Acesta este cel mai scazut grad de rating investitional disponibil, dar este cu trei puncte peste ratingul companiei Gazprom si cu un punct peste ratingul pe care agentiile il acorda Rusiei.
alexandru.cerchez@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO