Business Internaţional

Euriborul a atins cel mai redus nivel din ultimele 12 luni. De ce băncile nu ieftinesc creditele în euro?

Euriborul a atins cel mai redus nivel din ultimele 12 luni. De ce băncile nu ieftinesc creditele în euro?

În cele 100 de zile de la preluarea funcţiei, preşedintele BCE Mario Draghi a angajat instituţia în acţiuni fără precedent pentru a contracara criza datoriilor din zona euro şi evita o nouă criză financiară

Autor: Andreea Mindrila, Bogdan Cojocaru

10.02.2012, 00:09 7127

Euribor, dobânda la care băncile se împrumută în euro de pe piaţa interbancară, a atins minimul ultimelor 12 luni datorită lichidităţilor masive pe care Banca Centrală Europeană (BCE) le pune la dispoziţia băncilor pentru a preveni o criză în sistemul financiar. Cu toate acestea, în România tendinţa este ca împrumuturile în euro să se scumpească.

Dobânda Euribor la trei luni, de referinţă pentru împrumuturile în euro de pe piaţa interbancară, a atins miercuri 1,07%, cel mai redus nivel de după 28 ianuarie 2011, scrie Financial Times. Fondurile de sute de miliarde de euro pe care BCE le pune la dispoziţia băncilor prin intermediul programului de creditare pe trei ani fac ca băncile să nu fie nevoite să apeleze la pieţele private pentru a strânge lichidităţi. Accesul facil la creditare face, la rândul lui, ca dobânzile să scadă. Totodată, analiştii apre­ciază că perspectiva ca do­bânzile, stabilite de băncile centrale, să rămână la ni-veluri scăzute în următorii ani a dus la diminuarea costurilor de finanţare pentru băncile comerciale.

În România, structura pieţei financiare permite băncilor să influenţeze dobânzile

În România, 60% din totalul creditelor este în valută, iar 90% din acestea sunt împrumuturi în euro. Reducerea dobânzii Euribor, de care se ţine cont în calcularea dobânzilor creditelor în euro acordate de bănci, ar trebui în teorie să diminueze costul împrumuturilor. Cu toate acestea, mai multe bănci, printre care Emporiki, BCR, Raiffeisen şi Garanti Bank au scumpit creditele la începutul acestui an, pe motiv că plătesc mai mult pentru a atrage resurse de la clienţi. Cum se explică această situaţie?

Structura pieţei financiare din România, unde ponderea băncilor în sistemul financiar este foarte mare, permite instituţiilor de credit să influenţeze foarte mult dobânzile, apreciază analistul economic Laurian Lungu. Situaţia reflectă însă mai multe aspecte, printre care structura pieţei financiare din România, dar şi diferenţele regionale dintre Est şi Vest. "În România, băncile au reacţionat la condiţiile locale în sensul că provizioanele constituite de aceste instituţii au crescut, gradul de îndatorare al populaţiei este ridicat, iar credibilitatea instituţiilor de credit s-a redus pentru că perspectivele la nivel european sunt reduse", a afirmat Laurian Lungu.

Dacă piaţa de capital ar fi fost mai dezvoltată, companiile ar fi avut o alternativă de finanţare, a adăugat analistul.

Economistul Liviu Voinea apreciază că riscul de ţară şi politicile individuale ale băncilor determină creşterea dobânzilor la creditele acordate în euro în România.

Analistul economic Dra­goş Cabat leagă dobânzile de risc. "Băncile nu mai au bani, iar riscul este foarte mare. Şi România ca ţară s-a împrumutat la rate ridicate de dobândă, iar primele de risc au crescut foarte mult", a spus el.

Programele BCE ajută atât băncile, cât şi guvernele

Lichidităţile injectate de BCE în sistemul financiar în ultima lună a anului trecut au stimulat una dintre cele mai puternice reveniri de pe piaţa obligaţiunilor suverane din zona euro de la declanşarea, în urmă cu mai mult de doi ani, a crizei prin care trece uniunea monetară. Revenirea a făcut ca diferenţa dintre randamentele obligaţiunilor italiene şi cele spaniole scadente la zece ani să se îngusteze la cel mai redus nivel de după noiembrie. Randamentele titlurilor italiene la zece ani au coborât la 5,58%, minimul din noiembrie.

De asemenea, ca semn al detensionării pieţelor pe fondul măsurilor luate de BCE, costul finanţării în dolari pentru băncile din zona euro s-a redus.

Finanţarea BCE a permis, totodată, băncilor din statele de la periferia zonei euro să participe masiv la licitaţiile de obligaţiuni ale propriilor guverne.

Băncile din zona euro utilizează fonduri provenite din operaţiunile de refinanţare pe termen lung ale BCE să refinanţeze datoriile scadente, mai ales în Italia şi Spania. Unii analişti consideră însă că aceste fonduri sunt folosite de unele bănci pentru achi­ziţionarea de datorii suverane ale companiilor sau ale altor instituţii de credit.

Brokeri şi traderi concediaţi în urma unei anchete internaţionale privind manipularea dobânzilor

Mai mulţi traderi şi brokeri din Londra şi Asia, de la bănci precum Deutsche Bank, JPMorgan Chase, Royal Bank of Scotland şi Citigroup au fost concediaţi, suspendaţi de angajatori sau le-au fost acordate preavize de concediere în urma unei anchete multinaţionale privind suspiciuni de manipulare a dobânzii Libor, potrivit Financial Times.

Dobânda Libor este de referinţă pentru împurmuturile de pe piaţa interbancară londoneză. Ancheta, iniţiată de autorităţile de reglementare în domeniu la sfârşitul anului 2010, vizează bănci din SUA şi Europa care ajută la stabilirea dobânzilor interbancare .

În ultimele luni, investigaţia a fost extinsă asupra fondurilor de hedge care au mizat masiv pe evoluţiile dobânzilor.