Business Internaţional

Euro nu va eşua, spun la unison doi politicieni cu greutate

Autor: Paul Comşa

06.09.2011, 16:36 511

Doi din cei mai importanţi lideri europeni, cancelarul german Angela Merkel şi preşedintele Comisiei Europene Jose Manuel Barroso, sunt încrezători că zona euro va trece cu bine peste criza care o macină în prezent. UE va susţine moneda euro şi va ajuta în continuare ţările aflate în dificultate, au spus cei doi. Discursul lor vine după câteva zile cu scăderi abrupte pe bursele europene şi în care euro s-a prăbuşit în raport cu francul elveţian, sentimentul investitorilor a înregistrat recorduri negative, iar randamentele obligaţiunilor guvernamentale italiene şi spaniole au crescut.

Barroso este încrezător în capacitatea politicienilor europeni de a rezolva criza datoriilor de stat din zona euro, deşi există multe voci care susţin că guvernanţii nu vor putea preveni o nouă recesiune, scrie agenţia de presă Thomson Reuters.

"Cred cu tărie că există o determinare puternică la nivelul liderilor europeni şi al statelor membre pentru a susţine stabilitatea financiară a zonei euro şi a monedei euro" a afirmat Barroso. El a adăugat că "euro va rămâne o monedă stabilă, credibilă şi foarte importantă".

Preşedintele Comisiei a recunoscut că o reformă fiscală la nivelul Uniunii reprezintă o provocare şi a criticat agenţiile de rating pentru că au subestimat riscurile legate de îndatorarea statelor europene înainte de criza financiară din 2008-2009.

Preşedintele executivului european este completat de cancelarul german Angela Merkel, care a afirmat că înlăturarea ţărilor puternic îndatorate din zona euro nu este o opţiune.

"Nu iau în considerare această posibilitate (de scoatere a unei ţări din zona euro n.red.) deoarece cred că ar cauza un efect de domino care ar fi extrem de periculos pentru sistemul nostru monetar" explică liderul german.

Declaraţiile celor doi lideri europeni survin după ce preşedintele Consiliului European, Herman Van Rompuy, a declarat săptămâna trecută că principalul inamic al Europei este atitudinea egoistă a statelor, care acţionează după principiul "fiecare pentru el, iar eu în primul rând" şi a propus urgentarea reformelor şi măsurilor de austeritate în Grecia şi Italia.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO