Business Internaţional

Europa de Est: criza de îngrăşăminte care afectează agricultura s-ar putea înrăutăţi

Europa de Est: criza de îngrăşăminte care afectează...

Autor: Bogdan Cojocaru

18.07.2022, 00:06 300

La fel ca în multe părţi ale lumii, sectorul agricol din Europa de Est, unde munca de recoltare este în curs de desfăşurare, a suferit de o criză a îngrăşămintelor. Iar lucrurile s-ar putea înrăutăţi, scrie Bloomberg.

Aşa spune producătorul ungar de îngrăşăminte chimice Nitrogenmuvek, care vede randamentul producţiei de cereale în scădere cu 15% până la 20% în acest an într-o regiune care include marii exportatori europeni România şi Polonia. Fermierii au redus utilizarea fertilizatorilor din cauza preţurilor ridicate şi a pro­blemelor de aprovizionare, într-un sezon în care culturile au fost afectate şi de secetă.

Îngrăşămintele au devenit mai scumpe deoarece scumpirea gazelor naturale - o materie primă crucială - a dus la creşterea costurile şi a redus producţia. Sancţiunile impuse unui alt ingredient principal, carbonatul de potasiu din Belarus şi acţiunile Chinei de a-şi limita exporturile au contribuit la criză. Aceasta, la rândul său, ameninţă proviziile globale de recolte, sub presiune şi din cauza tensiunilor create de războiul dus de Rusia contra Ucrainei. Iar o deten­sio­nare s-ar putea să nu vină prea curând. Îngrijorările persistă cu pri­vire la o criză prelungită a gazelor în Europa, ceea ce ar fi o veste proastă pentru producţia de îngrăşăminte.

„Iarna va fi extremă, toată lumea din industrie consideră că este de la sine înţeles că nu va mai exista apro­vizionare cu gaze“, a spus Zoltan Bige, directorul de strategie al Nitrogenmuvek. Recoltele ar putea să scadă şi mai mult în Europa, de­oarece sezonul actual va fi primul afectat din plin de război, a spus el. Nitrogenmuvek aparţine unuia din­tre cei mai bogaţi oameni de afaceri din Ungaria, Laszlo Bige, care nu se află în relaţii bune cu premierul Viktor Orban. Până anul acesta, Nitrogenmuvek nu a primit ajutor de la stat când au fost probleme, spre deosebire de companiile oligarhilor fideli premierului şi partidului său. O altă problemă este că îngrăşămintele pe bază de nitraţi, tipul favorizat în Europa, nu pot fi înlocuite cu altele pe bază de uree produse în altă parte, a spus Zoltan Bige.

Guvernul Ungariei a declarat săptămâna trecută că recolta de grâu a ţării ar putea scădea sub 4 milioane de tone, o reducere cu aproximativ o treime faţă de media pe cinci ani. Dacă fermierii europeni continuă să utilizeze mai puţine îngrăşăminte, vor fi ameninţate culturile care urmează să fie însămânţate în toamnă pentru recoltare în 2023.

Preţurile ridicate ale gazelor reprezintă o ameninţare „critică“ pentru industria europeană a îngrăşămintelor, a avertizat grupul de lobby Fertilizers Europe la începutul acestei luni. Nitrogenmuvek ar putea fi nevoită să înceapă să ardă din rezervele de numerar în următoarea lună şi jumătate.

„Nu vom avea o rezervă pentru un posibil scenariu negativ, cum ar fi o creştere suplimentară a preţurilor la gaze sau o potenţială întreţinere neplanificată“, a spus Bige.

Nitrogenmuvek funcţionează în prezent la capacitate maximă de aproximativ 4.000 de tone pe zi, în ciuda creşterilor recente ale preţurilor la gaze, deoarece încearcă să compenseze deficitele cauzate de opririle de la începutul acestui an. Producţia din acest an va scădea probabil cu 10%, chiar dacă situaţia rămâne aşa cum este.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO