Business Internaţional

Europa, fără soluţii. Dar graniţele în UE se închid una câte una

Europa, fără soluţii. Dar graniţele în UE se închid...

Autor: Iulian Anghel

15.09.2015, 00:03 2062

Reuniunea miniştrilor de interne din ţările UE (JAI) nu a adus răs­punsul la criza imigranţilor. Pro­blema a fost lăsată, cel mai probabil, în seama şefilor de state şi de guverne, care ar putea avea o reuniune extra­ordinară în care să se stabilească cum sunt îm­părţiţi imigranţii între statele membre - potrivit de acum celebrei formule de „cote obligatorii“, formulă pe care statele din Est între care şi Ro­mânia, o resping în majoritate. (Potrivit aces­teia, România trebuie să pri­mească aproape 7.000 de imigranţi aflaţi acum în Ungaria, Grecia şi Italia.)

Între timp însă, copleşite, statele de tranzit şi cele de destinaţie pun între paranteze acordul Schengen de liberă circulaţie şi reintroduc controalele la frontiere.

Ca un bulgăre de zăpadă rostogolit la vale, criza ia proporţii negândite în urmă cu câteva luni. Întâi Danemarca şi-a închis graniţele cu Germania în­cercând să-i împiedice pe imigranţi să tranziteze ţara spre Suedia. Du­minică seară Germania a făcut un anunţ surpriză, anume că reintroduce con­trolul la frontiera cu Austria (după ce traficul feroviar între cele două ţări fusese întrerupt pentru o vreme). Austria a anunţat, la rându-i, că ar urma să reintroducă controlul la gra­niţa cu Ungaria. Slovacia a reintrodus controlul la frontierele cu Austria şi Ungaria. Iar Ungaria a scos armata din cazărmi ca să termine gardul de sârmă ghimpată la frontiera cu Serbia. Următoarele ţări care reintroduc con­troale vor fi Polonia şi Belgia, în vreme ce Olanda face controale aleatorii. Aceste controale „temporare“ sunt con­forme cu acordul Schengen, dar este pentru prima dată când atâtea ţări deodată recurg la această măsură.

Reintroducerea controalelor va pune presiune pe frontierele României care până acum a fost mai ferită pentru că nu se află pe drumul migraţiei, dar şi pentru că nu face parte din Schen­gen, drept urmare, emigranţii, odată ajunşi aici, nu ar avea acces direct în orice ţară Schengen ar fi dorit.

Miniştrii de interne din ţările UE s-au reunit ieri la Bruxelles pentru a cădea de acord cu „cotele“ de imigranţi pe care fiecare ţară trebuie să-i primească. Însă, potrivit Radio France International, cuvântul „obli­gatoriu“ nu apare în documentul final al reuniunii, cu referire la redis­tribuirea celor 160.000 de imigranţi între cele între 22 de state membre ale UE care ar urma să-i primească.

Conform proiectului de concluzii al reuniunii extraordinare, citat de RFI, miniştrii recunosc urgenţa şi gravitatea situaţiei şi sunt de acord ca Grecia, Italia si Ungaria, principalele ţări afectate, să fie ajutate.

La reuniune a participat ministrul român de interne Gabriel Oprea care a avut mandat din partea şefului sta­tului şi a premierului să se opună sistemului de cote în repartizarea imigranţilor.

La Bucureşti, Adminis­traţia Prezi­den­­ţială a confirmat că preşedintele Klaus Iohannis l-a asi­gurat pe preşe­dintele Comisiei Euro­pene Jean-Claude Juncker, într-o discuţie tele­fo­nică avută duminică, de faptul că Ro­mânia este solidară cu UE în criza imigranţilor, arătând însă că respinge cotele obligatorii.

Preşedintele Klaus Iohannis şi premierul Victor Ponta au susţinut că România nu poate primi mai mulţi imigranţi decât îi permite capacitatea de 1.785 de locuri, iar joi va avea loc şedinţa CSAT în care se va discuta situaţia privind cotele de refugiaţi.

Opoziţiţia ţărilor din Est faţă de sistemul de cote a împărţit Europa în două. Cancelarul Austriei Werner Fay­­mann a cerut penalizarea ţărilor care se opun cotelor prin reducerea acce­­sului la fonduri structurale eu­ropene. În replică, Corina Creţu, co­mi­sarul european pentru dezvoltare re­gională, care gestionează o bună parte a fondurilor structurale, a sus­ţinut că nu există nicio legătură între situaţia actuală privind migraţia şi azilul politic şi alocările bugetare ale UE.

Pe de altă parte, UE se pregăteşte să folosească armata împotriva trafi­can­ţilor de persoane.

Uniunea a apro­bat ca operaţiunea navală EUnavfor Med să avanseze de la etapa de supraveghere a reţelelor de traficanţi de imigranţi la cea de capturare a vaselor suspecte care circulă pe mările internaţionale, decizie ce va intra în vigoare în luna octombrie, fiind per­misă utilizarea forţei militare împo­triva acestora.

Între timp, departe de a se domoli, afluxul imigranţilor către inima Europei creşte. În week-end-ul trecut 19.100 de refugiaţi au sosit doar în München, în sudul Germaniei, în vreme ce alţi 6.000 au pătruns în Ungaria, ţară ce a anunţat că va folosi forţa, începând de astăzi, 15 septembrie, împotriva celor care pătrund ilegal în ţară.

Sigmar Gabriel, vicecancelarul german, a avertizat că în Germania ar putea ajunge în acest an un milion de refugiaţi, nu doar 800.000 cât estimase anterior ministrul de interne Thomas de Maiziere.

 

„Refugiaţii vor continua să scoată în evidenţă valorile societăţilor spre care fug”

Coperta ediţiei din această săptămână a prestigioasei reviste americane TIME este dedicată refugiaţilor care caută în Europa şansa în plus de a trăi pe care nu o au în ţările lor devastate de războaie. Zecile de mii de imigranţi care forţează graniţele Uniunii Europene divizează societatea şi elita politică europeană, iar Times atrage atenţia că „refugiaţii vor continua să scoată în evidenţă valorile societăţilor spre care fug”. „Bun venit în Europa”, este titlul de pe copertă. Brutalitate şi generozitate, aşa-i îi întâmpină europenii pe aceşti străini care cu miile îşi riscă viaţa în fiecare zi pentru a ajunge în Germaia sau alt stat dezvoltat din UE, nu ezită să scrie ziariştii americani, care au însoţit paza de costă turcă în câteva misiuni de căutare a refugiaţilor. (Bogdan Cojocaru)

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO