Business Internaţional

Europa isi mareste prezenta pe piata financiara mondiala

05.10.2006, 21:24 13

Americanii se bazeaza cel mai mult pe piata financiara interna, in timp ce Europa se implica tot mai mult in tranzactiile internationale.
Cota de piata a Europei pe piata mondiala a serviciilor financiare s-a apreciat in ultimii cinci ani fata de cea a SUA, conform unui sondaj de opinie efectuat de International Financial Services (IFSL), cu sediul in Londra, scrie Financial Times.
Desi acest lucru a dus la micsorarea distantei din clasament dintre Londra si New York, tendinta de crestere din 2005 a indicat o scadere de ritm, indicand continuarea competitiei intense dintre cele doua continente.
Unii analisti considera ca expansiunea Europei pe piata mondiala a serviciilor financiare ar putea reprezenta intr-o oarecare masura si efectul unor legi ca Sarbanes Oxley, care, dupa parerea lor, au dezavantajat New Yorkul in disputa cu capitala Marii Britanii.
Pachetul de legi numit dupa initiatorii lui "Sarbanes Oxley" a fost adoptat de SUA in 2002, ca reactie la scandaluri precum Enron sau Tyco International, care au dus la scaderea increderii populatiei fata de practicile financiare americane. Printre prevederi se numara si sporirea responsabilitatii penale a companiilor fata de practicile financiare proprii si intarirea prerogativelor organismului de reglementare a pietei de capital din SUA (SEC).
Conform studiului IFSL, America depaseste in marime Europa in opt segmente de pe aceasta piata, printre care securizarea investitiilor, activele fondurilor de hedging, veniturile din investitii bancare si valoarea fondurilor aflate in administrare. Intre 2001 si 2005, cota de piata a Europei a crescut in toate aceste domenii.
America ramane insa lider indiscutabil pe piete precum cea cu instrumente financiare derivate sau piata obligatiunilor, care este aproape dubla fata de cea a Europei. In acelasi timp insa, firmele europene au inregistrat un volum dublu fata de cel american in ceea ce priveste tranzactionarile de capital strain, in timp ce valoarea tranzactiilor de obligatiuni internationale este de doua ori mai mare decat cea din SUA, in mare parte datorita sectorului de euro-obligatiuni.
Pe piata tranzactionarilor de instrumente financiare derivate insa, americanii au reusit sa-si extinda prezenta pe scena globala in detrimentul Europei, anul trecut raportul fiind de 630.000 de miliarde de euro la 394 de miliarde de euro in favoarea companiilor din SUA.
Europa este prima in lume pe piata tranzactiilor "over-the-counter" - intelegeri private in afara institutiilor sau companiilor specializate -, ridicandu-se pana la un nivel de 787 mii de miliarde de euro zilnic, fata de 280 de mii de miliarde de euro in SUA, conform ultimelor date disponibile reflectand anul 2004. Analistii atrag insa atentia ca aceste cifre sunt estimative, fiind greu de realizat o monitorizare exacta pe o astfel de piata.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO