Dacă Europa şi România se pregătesc de încetinirea puternică a economiei, Germania chiar este în recesiune tehnică, alte economii ale lumii cresc peste aşteptările economiştilor. Recent, Fondul Monetar Internaţional (FMI), a modificat în sus prognoza de creştere economică pentru Kazahstan, care este cea mai mare economie din Asia Centrală.
„Am avut azi dimineaţă şansa să-i spun preşedintelui (Kassym-Jomart Tokayev- n. red.) că FMI creşte prognozele pentru creşterea economiei din Kazahstan cu jumătate de punct procentual, deci ne aşteptăm ca economia să crească cu 5%. În acelaşi timp, economia mondială este de aşteptat să încetinească şi să crească cu doar 2,8%. Inflaţia va rămâne ridicată, ceea ce înseamnă că ratele de dobândă vor rămâne mari pentru un timp îndelungat. Toate acestea înseamnă probleme, mai ales pentru cei mai vulnerabili”, a spus Georgieva la Astana International Forum, conferinţa din Astana, capitala Kazahstanului.
Economia Kazahstanului a crescut însă în 2022 cu 2,8%. Spre comparaţie, economia românească a crescut cu aproape 5%. Cu toate acestea, în 2023 lucrurile se inversează, conform prognozelor de până acum, în ciuda faptului că inflaţia în Kazahstan este mai sus decât în România: 16% în mai, faţă de 11% în România.
Georgieva a mai subliniat că inflaţia trebuie adusă în ţintele băncilor centrale. Instrumentul principal pentru reducerea inflaţiei este politica monetară, adică creşterea dobânzilor, astfel încât consumul să scadă şi preţurile să dea înapoi. Toate băncile centrale din lume au mărit dobânzile în ultima vreme, după ce în pandemie au dat drumul tiparniţelor de bani şi au ţinut dobânzile la minime istorice.
„Ne aşteptăm la crize economice, dar nu au venit pentru că băncile centrale au luat măsurile de care era nevoie. Am prevenit o catastrofă economică şi o putem face, prin dialog. Avem nevoie să aducem inflaţia în ţintele băncilor centrale, pentru că acele ţinte sunt acolo pentru un motiv. Inflaţia este, de fapt, o taxă pentru cei mai săraci”, a mai spus Kristalina Georgieva.