Business Internaţional

Europarlamentarul PSD, Victor Negrescu, trei variante pentru a obţine o decizie favorabilă aderării României la Spaţiul Schengen

Europarlamentarul PSD, Victor Negrescu, trei variante...

Autor: Gabriel Pecheanu

03.12.2023, 11:21 51

Europarlamentarul PSD Victor Negrescu prezintă trei variante pentru a obţine o decizie favorabilă aderării României la Spaţiul Schengen. Prima presupune o aprobare tacită, printr-un vot în cadrul reuniunii ambasadorilor statelor membre UE şi validarea sa în orice Consiliu UE.

„În contextul Consiliului Justiţie şi Afaceri Interne de săptămâna viitoare, unde se va discuta despre extinderea spaţiului Schengen, a amânării votului privind intrarea României în zona de liberă circulaţie dar şi a posibilei renunţări iminente la exercitarea veto-ului de către Olanda, prezint ultimele trei variante posibile pentru a obţine o decizie favorabilă ţării noastre până la finalul anului: Varianta 1, pe care personal o propun şi am susţinut-o în discuţiile mele de la Viena şi cu oficialii europeni, presupune o aprobare tacită a intrării României în spaţiul Schengen printr-un vot în cadrul reuniunii ambasadorilor statelor membre UE şi validarea sa în orice Consiliu UE care ar avea loc până la finalul anului. Această formă ar evita ca tema să fie intens discutată, iar guvernul de dreapta din Austria să aibă ocazia de a politiza din nou subiectul”, scrie pe Facebook Victor Negrescu.

Varianta 2, „mult prea riscantă pentru că presupune o politizare a subiectului”, implică o discuţie şi un vot fie în Consiliul de Afaceri Externe din 11 decembrie, fie în Consiliul European.

„Există riscul ca în această variantă executivul din Austria să simtă nevoia de a-şi apăra insistent punctul de vedere transformând tematica într-o miză electorală în raport cu ambiţiile sale europene. Varianta 3, evaluată de instituţiile europene, presupune un Consiliu UE extraordinar care să aibă pe ordinea de zi inclusiv acest subiect. Este varianta posibilă dacă executivul din Austria va insista cu revendicări adiţionale, precum menţinerea unor controale suplimentare la frontieră, garanţii privind securizarea frontierelor sau un mecanism de aderare specific pentru Bulgaria şi România. Toate aceste variante depind de evoluţiile politice din Olanda, de decizia noului Parlament care se constituie săptămâna viitoare şi de rezultatul negocierilor pentru obţinerea unui acord guvernamental. În contextul impasului existent în formarea unei noi majorităţi guvernamentale în Ţările de Jos dar şi a raportului preponderent pozitiv privind statul de drept din Bulgaria întocmit de experţii olandezi, ne putem aşteptam ca premierul în exerciţiu, Mark Rutte, candidat la şefia NATO, unde are nevoie de sprijinul ţărilor noastre, să susţină ridicarea veto-ului aplicat Bulgariei”, adaugă Negrescu.

El afirmă că şansele României de a adera la spaţiul Schengen, mai ales în formula accederii etapizate, „au crescut simţitor”.

„Invit astfel pe toţi cei care caută să politizeze subiectul să acţioneze cu prudenţă şi diplomaţie, şi să ajute în mod dezinteresat astfel încât acest obiectiv central al României să fie îndeplinit”, încheie social-democratul.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO