Business Internaţional

Exportatorii bulgari vor comert liber in Balcani

28.07.2000, 00:00 12



Exportatorii bulgari au solicitat guvernului negocierea de urgenta cu statele balcanice vecine si cu fostele republici sovietice a unor acorduri de reducere si chiar eliminare a taxelor vamale la import pentru dinamizarea exporturilor Bulgariei in regiune.

"Executivul trebuie sa depuna toate eforturile pentru intensificarea schimburilor comerciale cu tarile din Balcani, Rusia si Ucraina", se arata intr-o declaratie comuna a producatorilor privati din industria alimentara, a hartiei si a textilelor, precum si a principalelor companii de transport.

Firmele bulgare cu activitate importanta de export se plang ca dezvoltarea afacerilor lor este franata de birocratia excesiva, de fiscalitatea ridicata, coruptia din randurile organelor vamale si, nu in ultimul rand, de cresterea exporturilor si a importurilor ilegale.

Bulgaria beneficiaza deja de facilitatile prevazute in acordurile de liber schimb semnate cu Uniunea Europeana, Macedonia, precum si de cele rezultate din calitatea de membra a CEFTA (Acordul central-european de liber schimb).

Ministerul Economiei a anuntat initierea unor negocieri in acest sens cu Letonia, Lituania, Estonia, Maroc si Israel.

Potrivit celor mai recente statistici, exporturile Bulgariei in tarile din fosta Uniune Sovietica, care reprezenta pana in 1989 principala piata de desfacere, au scazut cu 26% in perioada ianuarie-mai, fata de perioada similara de anul trecut. Exporturile pe piata Rusiei au inregistrat cel mai important declin, valoarea acestora scazand cu 41% in acelasi interval.

Primele cinci luni ale anului au adus o crestere a exporturilor Bulgariei pe relatiile Grecia, Romania, Macedonia si Iugoslavia, in conditiile in care valoarea fluxurilor de marfuri avand ca destinatie Slovenia a scazut cu 60%.

De la inceputul anului, Bulgaria a acumulat un deficit comercial de 482 milioane de dolari, fata de 423,5 milioane in aceeasi perioada de anul trecut, in principal din cauza cresterii puternice a preturilor petrolului.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Urmează ZF Bankers Summit'24