Business Internaţional

Exporturile sustin economiile Frantei si Germaniei

15.11.2007, 18:09 17

Cresterea economica a Frantei si Germaniei a inregistrat in cel de-al treilea trimestru un ritm accelerat, pe masura ce atat exporturile, cat si cheltuielile pentru consum au continuat sa creasca, scrie Bloomberg.
Conform biroului national de statistica Insee,
PIB-ul Frantei, cea de-a treia economie la nivelul in-tregii Europe, a inregistrat o crestere de circa 0,7% fata de trimestrul anterior si o crestere anuala de 2,1%.
Germania, cea mai mare economie din Europa, a inregistrat un nivel de crestere economica pentru cel de-al treilea trimestru de 0,7% datorita cresterilor investitiilor companiilor autohtone, acesta fiind cel mai rapid ritm de crestere din 2006 si pana in prezent. Cresterea anuala a fost de 2,5%.
In cel de-al treilea trimestru exporturile franceze au inregistrat o crestere de 1,7%, aproape dublu fata de cresterea semestriala anterioara. Comertul a contribuit cu 0,1% la cresterea economica, in scadere fata de trimestrul anterior, cand a avut o contributie de aproximativ 0,3%.
In trimestrul trei, cheltuielile pentru consum au crescut cu 0,8% comparativ cu nivelul inregistrat trimestrul anterior, iar investitiile au inregistrat o crestere de 1%.
Cresterea economica europeana continua sa incetineasca, pe masura ce aprecierea monedei europene fata de alte monede straine duce la diminuarea valorii exporturilor, iar criza creditelor din SUA continua sa se raspandeasca pe piata imobiliara, iar cresterea pretului petrolului duce la diminuarea consumului.
Conform statisticilor Comisiei Europene, la nivelul celor 13 state din zona euro, cresterea economica va scadea de la 2,6%, nivel inregistrat anul acesta, la 2,2% pentru anul viitor. Pentru trimestrul trei, cele 13 state au inregistrat o crestere economica de 0,6%, dupa ce pentru trimestrul doi acestea inregistrasera o crestere de doar 0,3%.
Ernest-Antoine Seillier, presedinte al BusinessEurope, federatia salariatiilor din Uniunea Europeana, este de parere ca aprecierea euro, care in ultima sedinta de tranzactionare se vindea pentru 1,47 de dolari, afecteaza in cea mai mare masura evolutia exporturilor, acestea scazand extrem de mult in ultima perioada.
"Cresterea PIB-ului Germaniei continua sa fie sustenabila", a declarat Stuart Bennett, analist al Calyon, banca de investitii membra a grupului Credit Agricole. "Cu toate acestea, aprecierea euro continua sa ramana o amenintare pentru cresterea PIB-ului, insa pana acum exportatorii germani au reusit sa faca fata aprecierii monedei europene", a incheiat el.
Indicele bursier german DAX, care masoara performanta celor mai mari 30 de companii listate la bursa, a inregistrat o crestere de 5,1% in ultimele trei luni, in ultimul an cresterea acestuia fiind de peste 18%.
Exporturile Germaniei au inregistrat in septembrie o crestere mai mare chiar si decat cea preconizata de analisti, iar rata somajului a atins nivelul de 8,7%, fiind cea mai mica din ultimii 14 ani. Conform indicelui de retail al Bloomberg, vanzarile de acest gen din Germania au crescut si ele in cel de-al treilea trimestru.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO