Business Internaţional

„Exuberanţă iraţională“. Oficialii Fed şi BCE încearcă să tempereze pariurile înfierbântate ale pieţelor pe reduceri iminente de dobânzi. Marea sperietură cu inflaţia s-ar putea să nu fi trecut

„Exuberanţă iraţională“. Oficialii Fed şi BCE...

Autor: Catalina Apostoiu

19.12.2023, 22:38 194

♦ Oficialii Fed se întrec în a încerca să tempereze optimismul pieţelor privitor la reduceri de dobânzi în prima parte a anului viitor ♦ Aşteptările pieţelor privitoare la reduceri de dobânzi sunt premature, subliniază oficiali ai BCE.

Optimismul pieţelor cu privire la posibile reduceri de dobânzi în 2024 este exagerat în mod periculos, a avertizat recent Sheila Bair, fost preşedinte al FDIC, fondul de ga­ran­tare a depozitelor din SUA, potrivit CNBC. Aceasta a sugerat că ultimele comentarii ale Fed (banca centrală americană) au creat o „exuberanţă iraţională“ în rândul investitorilor.

Acum, oficialii Fed se întrec în a încerca să tempereze acest optimism.

Trei oficiali de la Fed au avertizat cu privire la amploarea pariurilor pieţelor pe reducerile de dobânzi de anul viitor, întărind comentarii similare lansate de alţi oficiali ai băncii centrale americane săptămâna trecută, notează Bloomberg.

Preşedintele Fed Chicago Austan Goolsbee s-a declarat surprins de reacţia pieţelor faţă de proiecţiile economice trimestriale updatate ale Fed. Proiecţiile respective au dus la pariuri că Fed-ul va reduce dobânzile de până la şase ori începând chiar cu luna martie.

Separat, preşedinta Fed Cleveland Loretta Mester şi preşedintele Fed San Francisco Mary Daly au sugerat că aşteptările legate de reduceri de dobânzi la începutul anului viitor sunt premature.

Mester a declarat într-un interviu acordat Financial Times că pieţele au luat-o „uşor înaintea“ băncii centrale pariind pe reduceri de dobânzi la început de 2024. „Următoarea fază este nu când să reducem dobânzile, ci cât timp trebuie ca politica monetară să rămână restrictivă pentru a fi siguri că inflaţia revine la 2%“.

Anterior, preşedintele New York Fed John Williams şi şeful Atlanta Fed Raphael Bostic declaraseră că strategii Fed au nevoie în continuare să vadă „câteva luni“ de date pentru a fi siguri că inflaţia va continua să scadă.

John Williams a subliniat că reducerile de dobânzi nu reprezintă un subiect de discuţie în acest moment pentru banca centrală, conform CNBC.

Cât priveşte Banca Centrală Europeană, aceasta va avea nevoie de timp până în primăvară cel puţin înainte să-şi poată reevalua perspectivele de politică, iar aşteptările pieţelor privitoare la o reducere de dobânzi în martie sau aprilie sunt premature, a declarat Bostjan Vasle, strateg în cadrul acesteia, relatează Reuters.

„Aşteptările pieţelor pentru reduceri de dobânzi sunt premature în opinia mea, atât cu privire la începutul acestora, cât şi la totalitatea acţiunilor“, a declarat Vasle.

Surse au declarat pentru Reuters că o revizuire a mesajului BCE înainte de luna martie este improbabil, făcând orice reducere de dobânzi înainte de luna iulie dificilă.

Pieţele văd acum 50-50 şanse pentru o reducere de dobânzi în martie, 100% şanse pentru o reducere până în aprilie şi anticipează încă două reduceri până în iunie.

Reducerea dobânzilor prea curând ar fi un lucru mult mai rău decât a le păstra la nivelul actual o perioadă prea mare de timp, a declarat la rândul său Peter Kazimir, membru al consiliului guvernator al BCE, pentru Bloomberg.

Creşterea dramatică a inflaţiei care a forţat băncile centrale ale lumii să împingă în sus dobânzile în cel mai rapid ritm din ultimele decenii pare că va continua să încetinească în lunile următoare, însă riscurile nu au dispărut, se arată într-un blog al economiştilor Băncii Mondiale, scrie Reuters.

„Declinul recent al inflaţiei este un semn binevenit, însă este prea devreme pentru a deschide şampania“, avertizează aceştia.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO