Business Internaţional

Fiat demareaza cu 20 de noi modele in valoare de 18 miliarde de euro

09.08.2005, 19:31 17

Sergio Marchione, administratorul delegat al Fiat a dezvaluit miercurea trecuta un nou plan industrial de redresare in urma situatiei dificile din ultimii ani, scrie cotidianul francez Le Figaro.

Oficialul producatorului auto a anuntat atunci aparitia pe piata a 20 de modele noi, dintre care trei versiuni imbunatatite ale unor modele mai vechi. Investitia se ridica la 18 miliarde de euro, dintre care 10 miliarde de euro pe partea de auto si alte 4 miliarde de euro in domeniul cercetarii si dezvoltarii.

Noul conducator al grupului auto lanseaza astfel o noua provocare ale carei rezultate se vor vedea abia peste trei ani. Totusi, el a demonstrat deja capacitatile sale de a gestiona corespunzator situatia financiara a companiei, la sfarsitul lunii iulie a acestui an, in momentul prezentarii rezultatelor pe al doilea trimestru al 2005.

In aceasta perioada, pierderile companiei producatoare de masini s-au redus de la 246 de milioane de euro la 88 de milioane de euro, in ciuda scaderii vanzarilor cu 4,8 puncte procentuale.

Insa, acum, pe langa reducerea costurilor de productie, ce i-a asigurat succesul din sezonul trecut, Fiat propune si imbunatatirea unor modele mai vechi.

Prima masina de pe aceasta lista este noul model "Grande Punto", care urmeaza sa fie prezentata pe 6 septembrie, la Torino. Responsabilul cu imaginea acestei masini, Lapo Elkann, a vrut sa redea modelului respectiv acea "emotie italiana", care "sa justifice" sigla Made in Italy.

Inginerii si designerii de la Fiat au fost preocupati si ei de inovatia tehnologica, de optimizarea consumului, precum si de reducerea emisiilor de gaze poluante.

Printre modelele imbunatatite, care vor fi lansate incepand cu 2006, se numara noile Stillo si Fiat 500, acesta din urma fiind fabricat in Polonia. Vor fi scoase pe piata si alte cinci modele Alfa Romeo, printre care noul 159, in luna septembrie, si versiunea imbunatatita a vechiului 147, care va fi scos spre vanzare sub numele de 149, in anul 2007. In 2008, va fi lansata, de asemenea, noua masina "amiral", loctiitorul modelului 166.

Conducerea producatorului auto italian a mai precizat ca nu va fi inchisa nici una dintre fabricile italiene de productie. Fabrica de la Mirafiori va produce noul "grande Punto", precum si alte modele de clasa inalta.

Fabrica Melfi va construi noul Punto, in timp ce uzina Cassino, situata intre Roma si Napoli, va produce Croma, Stilo, precum si un alt model de clasa medie. Noile modele Alfa 147 si Alfa 159 vor fi fabricate la Pomegliano d''Arco. alina.vasilca@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO