Business Internaţional

Finanţele şi banca centrală a SUA pregătesc planul B în caz că politicienii de la Washington nu ajung la o înţelegere privind ridicarea limitei de îndatorare

Nu există opţiuni legale sau prudente de a extinde autoritatea de împrumut a ţării în afara unei decizii în Congres, a arătat Jack Lew, şeful Finanţelor, într-o scrisoare către parlamentarii americani

Nu există opţiuni legale sau prudente de a extinde autoritatea de împrumut a ţării în afara unei decizii în Congres, a arătat Jack Lew, şeful Finanţelor, într-o scrisoare către parlamentarii americani

Autor: Radu Bostan

10.10.2013, 19:45 989

Trezoreria SUA şi banca centrală Federal Reserve, îngrijorate de posibilitatea tot mai mare ca ţara să intre în incapacitate de plată, lucrează la un plan de acţiune pentru a limita impactul asupra economiei în eventualitatea în care congresmenii nu ajung la un acord privind mărirea plafonului datoriei publice, a declarat pentru agenţia Reuters o sursă apropiată discuţiilor.

A mai rămas doar o săptămână până când, conform estimărilor Trezoreriei, SUA îşi vor atinge limita de îndatorare de 16.700 de miliarde de dolari, dincolo de care nu se vor mai putea împrumuta pentru cheltuielile curente. Parlamentarii şi Casa Albă sunt încă departe de o înţelegere. Dincolo de disputele politice, oficialii instituţiilor economice iau în calcul diferite opţiuni pentru a calma pieţele financiare în cazul că SUA nu îşi vor mai putea onora obligaţiile de plată.

Discuţiile sunt secrete, dar sursa a spus că una dintre zonele de interes deosebit este piaţa repo, unde băncile folosesc titluri emise de Trezorerie ca garanţie pentru împrumuturi pe termen scurt de la alte bănci sau de la fonduri monetare.

Unele dintre primele semnale de alarmă ale crizei financiare din 2008 au venit de pe această piaţă, iar miercuri dobânzile cerute pentru acceptarea unor titluri de stat ca garanţie au crescut la nivelul maxim din ultimele cinci luni. Dacă piaţa repo s-ar bloca, băncile ar rămâne fără o sursă de finanţare pe termen scurt, cu consecinţe profunde asupra pieţei creditelor şi economiei.

Sursa a mai spus că oficialii celor două instituţii nu dau detalii privind discuţiile pe marginea „planului B“, deoarece nu doresc să trimită investitorilor şi membrilor repu­blicani ai Congresului semnalul că guvernul federal s-ar putea descurca chiar dacă limita de îndatorare nu este majorată. Aceştia insistă că SUA vor intra în default mai de­vreme sau mai târziu dacă plafonul datoriei nu este majorat până la 17 octombrie.

Aflaţi practic într-o cursă contra cronometru, Trezoreria şi Fed încearcă să determine care din titlurile de stat folosite ca garanţie ar provoca cele mai mari pierderi în cazul unui default, a mai spus sursa. Totuşi, Jack Lew, secretarul Trezoreriei, a subliniat într-o scrisoare recentă adresată Con­gresului că „orice plan de a acorda prioritate unor anumite plăţi în defavoarea altora este doar default cu alt nume“. Trezoreria efectuează circa 80 de milioane de plăţi în fiecare lună.

„Nu se poate aprecia ce efecte ar avea orice plan de prioritizare asupra economiei şi pieţelor financiare“, mai arăta Lew în scrisoare.

FMI: Pieţele financiare mondiale vor pierde 2.300 mld. dolari dacă Fed opreşte banii ieftini

Restrângerea politicii monetare în Statele Unite ar însemna un dezastru pe pieţele internaţionale de obligaţiuni, în special în economiile emergente, care sunt deosebit de vulnerabile la ieşiri bruşte de capital, avertizează FMI în raportul privind stabilitatea financiară mondială. O decizie din partea băncii centrale americane, Fed, de a-şi reduce programul de achiziţii de bonduri sau eşecul statului de a-şi majora plafonul datoriei publice ar provoca pierderi de până la 2.300 miliarde de dolari pentru investitorii în obligaţiuni, mai arată FMI.  Estimările economice ale instituţiei pleacă de la premisa că Fed îşi va restrânge programul într-un ritm moderat. Fondul precizează însă că reacţia nervoasă din acest an a pieţelor la zvonul că Fed şi-ar putea opri achiziţiile de bonduri arată că există riscul ca procesul să meargă prea repede. „Asigurarea unei tranziţii line către normalizarea monetară va necesita o strategie de comunicare clară din partea Fed pentru a ţine la minim volatilitatea dobânzilor“, a spus Jose Vinals, consilier financiar la FMI, citat de Wall Street Journal.

Articol publicat în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 11.10.2013

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO