Business Internaţional

Fitch: Marile bănci europene continuă să îşi susţină diviziile din Est

Fitch: Marile bănci europene continuă să îşi susţină diviziile din Est

Autor: Alexandru Stefan Matei

13.03.2012, 11:36 290

Marile bănci din Vest precum UniCredit sau Erste continuă să îşi susţină diviziile din Europa de Est, chiar dacă sucursalele sunt nevoite să se finanţeze din ţările în care operează ca urmare a noilor cerinţe de capital, conform agenţiei de rating Fitch, scrie Bloomberg.

Creditorii, care deţin trei sferturi din sistemul bancar al Europei de Est, vor ca noile credite acordate de diviziile din regiune să fie finanţate din depozitele de pe plan local, noile condiţii impuse de autorităţile europene forţându-le să vândă active şi să îşi majoreze capitalul. În aceste condiţii, declinul finanţării a fost unul limitat, este de părere Artur Szeski, directorul departamentului de instituţii financiare al Fitch.

"Am văzut o schimbare în politica băncilor-mamă, dar nu vedem nimic dramatic precum tăierea finanţărilor către sucursale", a spus Szeski. "Nu avem cunoştinţă de vreun caz în care subsidiara a cerut bani şi nu i-a primit".

Grupul Iniţiativa de la Viena, care include cele mai mari bănci cu expunere în Europa de Est şi instituţii de reglementare, şi care a fost creat în 2008 pentru a ţine sistemul bancar est-european pe linia de plutire după căderea băncii americane Lehman Brothers, se întâlnesc astăzi la Bruxelles pentru a discuta despre limitarea riscurilor din sistemul bancar.

FMI, Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare, Banca Mondială şi Banca Europeană de Investiţii au cheltuit 42 de miliarde de dolari în doi ani până în 2010 pentru a susţine băncile şi companiile din Est.

Pieţele financiare din Europa de Est au început anul cu dreptul după ce lichiditatea ieftină eliberată în sectorul bancar de BCE a fost ca o gură de oxigen pentru băncile din Occident.

Zlotul polonez este moneda cu cel mai mare avans din lume, câştigând 8,5% în faţa euro, în timp ce forintul ungar este pe locul patru cu o creştere de 7,2%. Cele două monede au avut o evoluţie slabă în a doua parte a anului trecut, din cauza temerilor că Europa de Est va fi atinsă de criza din zona euro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Urmează ZF Bankers Summit'24