Business Internaţional

FMI avertizează: Nori negri se strâng deasupra economiei globale

FMI avertizează: Nori negri se strâng deasupra...

Autor: Departamentul Economic

11.12.2018, 14:30 1511

Un înalt oficial al Fondului Monetar Internaţional a avertizat, marţi, că nori de furtună s-au adunat peste economia globală şi că guvernele şi băncile centrale ar putea să nu fie prea bine pregătite pentru a face faţă unei noi crize, inforrmează Reuters.

Lipton a subliniat că în ultimii doi ani, apreciaţi drept „însoriţi”, FMI a tot cerut guvernelor să îşi repare „acoperişurile”. "Dar, ca mulţi dintre voi, văd cum se adună norii şi mă tem că munca de prevenire a crizei nu este completă", a spus el la o conferinţă bancară găzduită de Bloomberg.

"Băncile centrale ar ajunge probabil să exploreze măsuri tot mai neconvenţionale. Dar, cum eficacitatea acestora este incertă, ar trebui să ne preocupe potenţialul politicilor monetare", a spus oficialul FMI.

În acelaşi timp, multe guverne nu vor avea prea mult spaţiu de manevră, după ce au acumulat deja datorii mari. "Nu trebuie să ne aşteptăm ca guvernele să aibă mjloace la fel de importante cum au fost cele cu care au răspuns crizei în urmă cu zece ani", a spus Lipton, adăugând că un plan de relansare se poate lovi de o rezistenţă din partea politicului.

Cel mai mare risc, în prezent, este conflictul comercial dintre Statele Unite şi China. Dacă se vor aplica toate tarifele care au fost invocate, creşterea mondială ar putea pierde, până în 2020, trei sferturi de punct din creşterea economică globală, estimează FMI.

"Este vital ca armistiţiul anunţată recent între Washington şi Beijing să conducă la un acord durabil, care să evite o intensificare sau o propagare a tensiunilor", a spus Lipton.

Dacă nu se întâmplă acest lucru, s-ar putea ajunge o "fragmentare" dăunătoare a economiei globale, cu un risc major de criză, a spus el.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO