Business Internaţional

FMI, Banca Mondiala si UE dau 20 mld. euro Ungariei pentru a-si pune pe picioare economia subreda

FMI, Banca Mondiala si UE dau 20 mld. euro Ungariei pentru a-si pune pe picioare economia subreda

Premierul Ferenc Gyurcsany: Ungaria isi va reduce cheltuielile si va lua masuri pentru reducerea dependentei sale de finantare externa prin micsorarea deficitului bugetar intr-un ritm mai accelerat decat se intentionase anterior. FOTO: Reuters

29.10.2008, 18:34 18

Fondul Monetar International va oferi 12,5 miliarde de euro, Uniunea Europeana 6,5 miliarde de euro, iar Banca Mondiala va adauga 1 miliard de euro pentru Ungaria, conform declaratiilor organizatiilor.

Activele ungare au avut de suferit in conditiile in care contractarea de credite in moneda straina de catre companiile si consumatorii locali, cat si incetinirea cresterii economice, o crestere a deficitului bugetar si nivelul mai ridicat al datoriei guvernamentale comparativ cu restul Europei de Est, au generat temeri ca tara ar putea intampina dificultati in a obtine finantare.
"Pachetul este impresionant atat din punct de vedere al valorii, cat si al institutiilor care ofera finantare", a declarat Martin Blum, economist in cadrul UniCredit.
Forintul a avansat pana la un nivel de 257,05 unitati in raport cu euro in Budapesta, aproape de cel mai ridicat nivel din ultimele doua saptamani. Economiile emergente apeleaza la sprijinul FMI in conditiile in care investitorii, afectati de pierderile inregistrate in tari dezvoltate in urma crizei financiare globale, vand actiuni, obligatiuni si monede de pe piete in curs de dezvoltare, cu un grad mai ridicat de risc.
Ucraina si Islanda au beneficiat de finantare din partea Fondului Monetar International, in timp ce Pakistanul si Belarus au solicitat la randul lor sprijin, desi pachetul acordat Ungariei este cel mai mare de pana acum.
FMI a incheiat un acord stand-by pe 17 luni cu Ungaria, acord ce va fi aprobat de catre boardul executiv al Fondului luna viitoare. Un acord standby este o linie de credit care nu trebuie sa fie in mod necesar utilizata.
"Acordul are menirea sa restabileasca increderea investitorilor si sa reduca tensiunea resimtita in ultimele saptamani pe pietele financiare din Ungaria", a declarat Dominique Strauss-Kahn, managing director in cadrul Fondului Monetar International.
Europa Occidentala este pe punctul de a intra in recesiune, exacerband problemele pentru economiile emergente vecine, care au de suferit in urma renuntarii de catre investitori la activele mai riscante.
Ungaria anticipa o crestere de 3% a Produsului Intern Brut in 2009 in momentul in care a stabilit prima data bugetul pe anul viitor.
Pietele au fost lovite de criza financiara globala la doi ani dupa ce primul-ministru ungar Ferenc Gyrcsany a introdus majorari de taxe si reduceri ale numarului de locuri de munca in sectorul public si ale subventiilor pentru energie acordate gospodariilor in incercarea de a reduce cel mai mare deficit bugetar din Uniunea Europeana.
Gyurcsany a declarat ca guvernul se pregateste de recesiune si se asteapta ca Produsul Intern Brut sa scada cu 1% anul viitor. Ultima data, economia s-a contractat in 1993.
Moneda locala s-a depreciat cu peste 20% in ultimele trei luni, obligand banca centrala sa majoreze rata de referinta a dobanzii pana la 11,5% de la 8,5%, cea mai ampla majorare din cinci ani. Forintul a atins un minim record in raport cu euro pe 23 octombrie.
Ca parte a obligatiilor asumate pentru a primi ajutor, "Ungaria isi va reduce cheltuielile si va lua masuri pentru reducerea dependentei sale de finantare externa prin micsorarea deficitului bugetar intr-un ritm mai accelerat decat se intentionase anterior", a declarat Gyurcsany.
Guvernul propune inghetarea salariilor si anularea primelor pentru angajatii publici si reducerea pensiilor in scopul diminuarii deficitului bugetar pana la 2,6% din Produsul Intern Brut anul viitor, fata de o tinta anterioara de 2,9%. Ungaria anticipeaza un deficit de 3,4 procente pentru acest an.
O alta conditie a acordarii pachetului este ca guvernul sa nu ia masuri care sa aiba o influenta negativa asupra veniturilor bugetare. Astfel, Gyurcsany a amanat reducerile de taxe pentru anul viitor.
Guvernul ungar a reusit sa reduca deficitul la 5% din PIB anul trecut, de la 9,2% in 2006.
Guvernul si banca centrala s-au angajat in acelasi timp sa intruneasca conditiile legate de deficit, inflatie si datorie nationala pentru adoptarea euro pana anul viitor.
 
 
 

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO