Business Internaţional

FMI dă Greciei încă 2,5 miliarde de euro

Autor: Cojocaru Bogdan

19.12.2010, 23:45 15

Fondul Monetar Internaţional (FMI) a deblocat a treia tranşă, de2,5 miliarde de euro, din împrumutul acordat în luna mai Greciei şia înrăutăţit proiecţiile de scădere economică pentru acest an şi2011 transmite AFP. A treia tranşă aduce fondurile alocate până înprezent de FMI Greciei la 10,6 miliarde de euro, dintr-un total de30 de miliarde de euro promise. Fondul şi guvernul elen au ajuns înnoiembrie la un acord privind acest vărsământ.

Instituţia financiară internaţională a diminuat de la 2,5% la 3%estimarea de scădere economică pentru 2011 şi de la 4% la 4,2%proiecţia privind reducerea Produsului Intern Brut în acest an.

FMI preconizează că activitatea economică va reîncepe să creascăspre sfârşitul anului viitor. Printre riscurile pe termen scurtreferitoare la evoluţia economiei FMI enumeră scăderea puternică acererii interne, înăsprirea condiţiilor monetare în zona euro,persistenţa volatilităţii pieţelor financiare, încetinirearevenirii economiei mondiale şi extinderea problemelor statelorperiferice ale zonei euro.

"Programul susţinut de FMI continuă să înregistreze rezultatebune, iar autorităţile greceşti trebuie felicitate pentrudeterminarea cu care implementează politica macroeconomică şireformele structurale dificile şi ambiţioase. Dar, având în vedereslăbiciunea sectorului public şi sentimentul negativ alinvestitorilor, reformele globale realizate la momentul oportunrămân esenţiale pentru asigurarea revenirii creşterii şi a uneidinamici viabile a datoriei publice, protejând totodată grupurilevulnerabile", se arată într-un comunicat al FMI, în care, printreelemente pozitive, sunt menţionate scăderea inflaţiei şiîmbunătăţirea competitivităţii.

FMI a menţionat că negociază în continuare cu Uniunea Europeană,care s-a angajat să asiste financiar Grecia cu 80 de miliarde deeuro, pentru prelungirea termenelor la care trebuie rambursateîmprumuturile acordate de instituţie.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO