Business Internaţional

FMI va avea un şef până la sfârşitul lui iunie. Brazilia trădează ţările emergente

FMI va avea un şef până la sfârşitul lui iunie. Brazilia trădează ţările emergente

Leszek Balcerowicz

Autor: Bogdan Cojocaru

22.05.2011, 23:36 427

Conducerea FMI a demarat procesul de selecţie a succesorului luiDominique Strauss-Kahn în funcţia de director general şi speră capână la sfârşitul lunii iunie să poată fi ales un nou lider pentruinstituţia financiară internaţională. Statele vor putea nominalizacandidaţii de pe 23 mai până pe 10 iunie, scrie Bloomberg.

"Consiliul executiv a adoptat o procedură care permiteselecţionarea următorului director general într-o manieră deschisă,transparentă şi bazată pe merit", a spus Shakour Shalalan, decanulconsiliului executiv al FMI, citat de The Wall Street Journal.

Angajamentul la transparenţă vine ca răspuns la cererileBrazilei, Chinei şi ale altor state emergente pentru încheiereasupremaţiei de 65 de ani a Europei la şefia FMI în favoarea unuiproces de selectare bazat doar pe merit. Rusia, Thailanda şi Africade Sud vor ca următorul director general să vină dintr-un stat îndezvoltare, dar economiile emergente nu reuşesc să susţină unsingur candidat, aşa cum face Europa, care s-a grupat în spateleChristinei Lagarde, ministrul de finanţe al Franţei.

"Structura de conducere a instituţiei ar trebui să reflecteschimbările din economia mondială, să crească influenţa stateloremergente", se arată într-un comunicat al principalelor ţăriemergente ale lumii, Rusia, Brazilia, India şi China. Totuşi,Brazilia a anunţat că ar putea susţine un candidat european pentruşefia FMI, scrie The Wall Street Journal.

Marea Britanie este primul stat din G7 care a anunţat oficial căsusţine candidatura lui Lagarde, potrivit agenţiei de presă ThomsonReuters.

"O sprijinim pentru că este cea mai bună persoană pentru aceastăfuncţie, iar personal cred că ar fi foarte bine să avem pentruprima dată în istoria de 60 de ani a instituţiei o femeie cadirector general. A demonstrat că este un lider internaţional capreşedinte al consiliului miniştrilor de finanţe din statele G20. Afost de asemenea un avocat puternic al ţărilor care se luptă cudeficitele bugetare ridicate", a declarat ministrul britanic alfinanţelor George Osborne.

Strauss-Kahn, el însuşi fost ministru de finanţe în Franţa, ademisionat joi după ce a fost arestat la New York pentru acuzaţiide tentativă de viol. El a fost eliberat vineri pe cauţiune şi vafi judecat în arest la domiciliu, sub monitorizare electronică.

Secretarul Trezoreriei SUA Timothz Geithner a declarat căStatele Unite "sunt pregătite să sprijine un candidat cu experienţăşi calităţi de conducător, care poate atrage sprijinul membrilorFMI".

Un economist cu greutate din Est ar puteacandida

Premierul polonez Donald Tusk a declarat că Leszek Balcerowicz(foto), arhitectul reformelor de tip"terapie de şoc" aplicate în Polonia la începutul anilor 1990, arfi un candidat potrivit pentru preluarea poziţiei de directorgeneral al FMI. Balcerowicz a ocupat funcţiile de premier, ministrude finanţe şi preşedinte al băncii centrale poloneze. El estecunoscut pentru "programul Balcerowicz", destinat limităriihiperinflaţiei în primele stadii ale tranziţiei Poloniei laeconomia de piaţă. Programul a avut succes, dar a avut ca rezultatcreşterea substanţială a preţurilor, iar măsuri asemănătoare aufost luate şi de alte state foste comuniste.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO