Business Internaţional

Fondurile tranzacţionate la bursă pot fi sămânţa viitoarei crize

Autor: Constanta Catalina Apostoiu

19.04.2011, 23:35 74

Fondurile tranzacţionate pe bursă (ETF), unul dintre cele mai desucces vehicule de investiţii ale ultimului de­ceniu, ar puteadeclanşa următoarea cri­ză financiară, avertizează o instituţie demonitorizare a pieţei financiare, po­trivit The Guardian.

Fondurile de pensii şi investitorii ar putea pierde miliarde deeuro de pe ur­ma unor produse de investiţii vândute la scară largăîn Statele Unite şi Europa cu promisiunea unor costuri reduse şiran­damente mai mari decât ratele de­pozitelor bancare.

Produsele i-au atras pe investitori pe pieţele de mărfuri, încreştere pu­ternică, permiţându-le să se bucure de randamenteuriaşe de pe urma majo­rării preţurilor la petrol, aur şi argint înultimii ani.

Financial Stability Board (FSB), creat în urma crizei financiarepentru monitorizarea tranzacţiilor financiare, a avertizat cădezvoltarea rapidă a sectorului ETF-urilor, fonduri de investiţiitranzacţionate pe burse, care a atins o valoare de 1.200 demiliarde de dolari, aduce aminte de situaţia de pe piaţaderivatelor bazate pe credite ipotecare subprime înainte de crizadin 2007.

"ETF-urile aduc aminte de ceea ce s-a întâmplat pe piaţa desecuritizare înainte de criză", a declarat Mario Draghi, preşedinteal FSB.

ETF-urile funcţionează astfel: dacă un investitor care vacumpăra un produs de acest tip având ca suport indicele americanDow Jones sau o materie primă precum aurul, va obţine acelaşirandament ca indicele sau ca variaţia preţului aurului, fără să fienevoit să achiziţioneze direct de pe bur­să pachete de acţiuniincluse în indice şi după structura acestuia sau aur.

ETF-urile şi fondurile de investiţii care urmăresc indicibursieri reprezintă aproximativ o cincime din piaţa ame­rica­nă afondurilor de investiţii, atră­gând investitorii cu costuri maireduse. Acestea oferă de asemenea avantaje fiscale şi acces facilla pieţe şi industrii rezervate în mod obişnuit investitorilorinstituţionali, oferind expunere la pieţe fără necesitateaachiziţionării produ­sului în sine.

Drept răspuns, mai mulţi manageri din acest sector s-au apăratspunând că ETF-urile sunt mult mai transparente decât fondurilemutuale. "În cazul ETF-urilor poţi vedea ce se află în portofoliu,spre deosebire de fondurile mutuale", spune Allan Miller de lafondul SCM Private.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO