Business Internaţional

Ford trece pe profit, dupa pierderea din 2006

30.07.2007, 14:38 8

Ford Motor Company, cel de-al doilea mare producator din Statele Unite, a raportat un profit surprinzator de 750 milioane de dolari (545 milioane de euro) in primul trimestru fiscal datorat reducerii costurilor si veniturilor obtinute din vanzarea Aston Martin, scrie Bloomberg.
Profitul net a fost de 31 de centi pe actiune, comparativ cu o pierdere de 317 milioane de dolari (230 milioane de euro), sau 17 centi, anul trecut.
Vanzarile au crescut cu 5,5% ajungand la 44,2 miliarde de dolari (32 miliarde de euro), au declarat reprezentantii companiei din Dearborn, Michigan.
Gigantul american Ford a repetat ca se gandeste la o posibila vanzare a automobilelor de lux Jaguar si Land Rover, si ca reconsidera strategia pentru brandul Volvo.
"Este o performanta impresionanta. America de Nord se confrunta inca cu probleme, dar peste granita Ford a inregistrat performante mai mari decat se prevedeau", a spus John Casesa, managing partner la compania de consultanta auto Casesa Strategic Advisors LLC din New York.
El are in vedere inchiderea a 16 fabrici din cele 41 din America de Nord pana in 2012, incluzand noua pana anul viitor. Mulally, care a fost recrutat de la compania Boeing Co, a incercat sa reduca costurile pentru a se adapta pietei americane odata cu scaderea actiunilor companiei.
Compania a inregistrat cea mai mare pierdere, de 12,6 miliarde de dolari (9,1 mld. euro) in 2006 si a prognozat ca nu va obtine profit pana in 2009, in special din cauza zonei Americii de Nord. Profitul din al doilea trimestru a fost de 258 milioane de dolari (187 milioane de euro) sau de 13 centi pe actiune. Pe baza acestor date se prevedea ca Ford sa inregistreze o pierdere de 37 de centi, media estimata de 13 analisti chestionati de Bloomberg.
Titlurile companiei Ford au crescut cu 33 de centi, sau cu 4,1%, ajungand la 8,30 dolari la bursa de valori din New York.
Reprezentantii companiei au declarat de asemenea ca vor cheltui mai putin de 17 miliarde de dolari (12 miliarde de euro), lichiditati pe care le-ar fi folosit pana in 2009. Compania nu a specificat exact cu cat vor reduce cheltuielile.
Ford a finalizat vanzarea lui Aston Martin, producatorul britanic de automobile de lux , pentru 848 milioane de dolari (616 milioane de euro). Producatorul de automobile a spus ca examineaza in detaliu posibilitatea vanzarii marcilor Jaguar si Land Rover, dupa ce a primit oferte premergatoare saptamana trecuta. Compania a mai specificat ca pana la sfarsitul anului va lua o decizie in privinta marcii Volvo.
Pentru obtinerea profitului, Ford a trebuit sa stopeze micsorarea vanzarilor la furgonete si la automobilele sport.
Noile modele de masini si Suv-urile nu au putut stopa alunecarea. Vanzarea masinilor americane Ford a scazut cu 9,3% pe parcursul trimestrului, sustinuta de declinul furgonetelor de tip F-Series si a Suv-urilor Explorer.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO