Business Internaţional

Fost secretar general al NATO: Votul pentru independenţa Scoţiei ar putea aduce “Balcanizarea Europei”

Fost secretar general al NATO: Votul pentru independenţa...

Autor: Liviu Popescu

11.09.2014, 17:48 1162

Votul în favoarea independenţei Scoţiei ar putea declanşa un efect de domino care ar putea aduce “Balcanizarea Europei”, avertizează ​fostul secretar general al NATO George Robertson. El explică că este pentru prima oară când un stat membru al Uniunii Europene se confruntă cu secesiunea unei regiuni nerăbdătoare să adere cu drepturi depline la Uniune. Dacă Scoţia va avea succes în negocierile privind statutul de membru al UE ar transforma brusc perspectiva independenţei într-una mult mai sigură şi mai atractivă pentru restul regiunilor din Europa, consideră scoţianul Robertson, citat de The New York Times.

Însă naţionaliştii sunt de altă părere şi consideră că tot ce îi lipseşte Europei este chiar “puţină” balcanizare. Francois Alfonsi, preşedintele alianţei Europa Liberă, un grup de 40 de partide care reprezintă “naţiunile apatride” din Europa, admite că îndependenţa regiunilor europene ar fi un lucru “încurcat”. Însă democraţia este încurcată iar Europa are nevoie de democraţie, afirmă Alfonsi. El consideră că principiul autodeterminării naţiunilor se referă la aducerea “sistemelor politice mai aproape de oameni”.

Mark Demesmaeker, un membru flamand din Parlamentul European, vorbeşte despre perspectiva “naţiunilor eşuate”. El consideră că Marea Britanie nu a reuşit să îi reprezinte corespunzător pe scoţieni şi pe galezi în Parlament, iar Spania nu a reuşit să cedeze democraţie catalanilor şi bascilor dorniţi de a avea propriul vot de independenţă. Alte state, precum Franţa şi Italia, s-au împotmolit în stagnare economică şi politică, iar Belgia nu îşi poate forma nici măcar un guvern propriu.

Mişcările naţionaliste europene, precum Noua Alianţă Flamandă, în prezent cel mai mare partid nu doar din Flandra dar şi din Belgia, reprezintă cel mai bun antidot pentru mişcările antieuropene, cele de extremă dreaptă şi pentru cele împotriva imigranţilor, mişcări care au avut rezultate atât de bune anul acesta la alegerile europarlamentare, consideră Demesmaeker.

“Dacă Scoţia votează pentru independenţă, mulţi îşi vor deschide ochii. Mulţi oameni consideră că esta destinul Flandrei de a face parte din Belgia. Însă flamanzii ar putea fi o naţiune prosperă. Este o evoluţie democratică care se desfăşoară în multe state din UE. Vom dori eventual ca Flandra să-şi ocupe locul în UE”, a adăugat el.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO