Business Internaţional

François Hollande îşi rezervă o hotărâre cu privire la tratatul bugetar până după Consiliu

Autor: Valentin Vidu - Mediafax

29.06.2012, 10:50 251

"Reţin etapa necesară, indispensabilă, prealabilă creşterii", a declarat Hollande pentru presă la finalul unui dineu al şefilor de stat şi de Guvern din cele 27 de ţări membre ale Uniunii Europene (UE).

"Mi-am exprimat dorinţa (...) în cursul campaniei prezidenţiale, dar şi imediat după alegeri, ca primul Consiliu European la care urma să am onoarea să particip să poată să fie consacrat creşterii (economice) şi să poată să pună în aplicare măsuri concrete, precise şi să o facă rapid. Acest lucru s-a întâmplat", a declarat el, cu satisfacţie.

Dar "nu este de ajuns. Urmează acum un efort, în această noapte (de joi spre vineri) şi de mâine (vineri), în vederea stabilirii unei politici de stabilitate care să vină în sprijinul ţărilor care, depunând eforturi, nu găsesc echivalentul (acestor eforturi) la nivelul dobânzilor ale (împrumuturilor pentru finanţarea) datoriilor lor suverane", a adăugat şeful statului francez.

Spania şi Italia au decis joi seara să îşi suspende acordul asupra adoptării pactului de creştere economică din Europa până la adoptarea unor soluţii de urgenţă pentru ţările aflate în dificultate financiară din cauza dobânzilor prea mari impuse de către pieţele financiare.

În cursul campaniei sale, Hollande a promis că Franţa nu va ratifica tratatul european privind disciplina bugetară, impus de către Germania cu sprijinul predecesorului său Nicolas Sarkozy, fără ca mai înainte să îl renegocieze în vederea introducerii unei părţi referitoare la creşterea economică.

Întrebat, în cursul nopţii de joi spre vineri, despre intenţiile sale în urma unui acord de principiu al celor 27 de lideri UE asupra pactului privind creşterea economică, preşedintele francez a declarat că îşi rezervă o decizie în acest sens pentru vineri. "Vă voi spune acest lucru la finalul Consiliului European", a spus Hollande, afirmând că este vorba despre "creştere, stabilitate şi viziunea pe termen mediu" în cadrul uniunii economice şi monetare europene.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO