Business Internaţional

Frauda fiscala, sub lupa Comisiei Europene

04.12.2001, 00:00 24



Ministrii finantelor din Uniunea Europeana vor incerca astazi sa salveze compromisul cu privire la lupta impotriva fraudei fiscale, amenintat de reticentele a trei state europene care doresc sa apere secretul bancar in cadrul propriilor sisteme, informeaza Mediafax.

aefii de stat si de guvern din UE au incheiat in iunie 2000, cu ocazia summit-ului de la Feira (Portugalia), un acord de principiu care trebuia sa puna capat fraudei fiscale din cele cincisprezece state ale Uniunea Europeana.

De la acea data, ministrii finantelor au realizat progrese in ceea ce priveste redactarea unui text precis, insa eforturile lor au intalnit recent obstacole majore, care pun sub semnul indoielii adoptarea unui proiect de directiva inainte de sfarsitul anului, cum se prevazuse initial.

Reuniunea de astazi va servi, conform diplomatilor, la exercitarea unei presiuni maxime asupra celor trei tari recalcitrante - Luxemburg, Austria si Belgia - obiectivul fiind incheierea unui acord cu ocazia viitoarei reuniuni, care va avea loc in 13 decembrie.

Compromisul de la Feira prevede intrarea in vigoare a directivei la 1 ianuarie 2003, obligand administratiile fiscale sa realizeze un "schimb de informatii".

Acest lucru inseamna ca cetatenii europeni care fraudeaza fiscul prin plasarea economiilor intr-un cont deschis intr-un alt stat membru, fara a plati taxe pe veniturile din dobanzi, vor fi "denuntati" administratiei fiscale din tara de origine.

Belgia, Austria si Luxemburg au obtinut, totusi, autorizatia de a mentine secretul bancar pe o perioada de tranzitie de sapte ani.

De la 1 ianuarie 2010, aceste trei state vor trece si ele la schimbul de informatii intre administratiile fiscale. In acelasi timp, Comisia Europeana a fost insarcinata sa negocieze cu state terte, pana la sfarsitul anului 2002, un acord de aplicare a unor "masuri echivalente".

Unificarea sistemului bancar european a ridicat numeroase probleme in ultimele luni, mai ales in perspectiva introducerii bancnotelor si monedelor euro incepand cu 1 ianuarie 2002.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO