Business Internaţional

G20 a adoptat o declaraţie de consens cu privire la problemele cu care se confruntă blocul

G20 a adoptat o declaraţie de consens cu privire la...

Autor: Andreea Tobias

09.09.2023, 14:50 35

G20 a adoptat o declaraţie de consens cu privire la problemele cu care se confruntă blocul, a anunţat sâmbătă premierul indian. Narendra Modi a spus că negociatorii au rezolvat divergenţele profunde cu privire la formularea privind războiul din Ucraina.

El nu a oferit detalii despre formularea de compromis, relatează Reuters.

"Pe fondul muncii asidue a tuturor echipelor, am obţinut un consens asupra Declaraţiei Summitului liderilor G20. Anunţ adoptarea acestei declaraţii", a declarat Modi în faţa liderilor G20 la New Delhi.

Anterior, Modi a inaugurat reuniunea de două zile făcând apel la membri să pună capăt unui "deficit de încredere globală" şi a anunţat că blocul acordă statutul de membru permanent Uniunii Africane, într-un efort de a o face mai reprezentativă.

"Astăzi, în calitate de preşedinte al G20, India face apel la întreaga lume să convertească mai întâi acest deficit de încredere globală într-o singură încredere", a spus el: "Este timpul ca noi toţi să acţionăm împreună".

Grupul este profund divizat în ceea ce priveşte războiul din Ucraina, naţiunile occidentale insistând pentru o condamnare fermă a Rusiei în Declaraţia liderilor, în timp ce altele cer să se concentreze pe probleme economice mai largi.

Formularea ar putea fi similară cu cea din declaraţia emisă în Indonezia, cu ocazia summitului din 2022, în care se menţiona că, deşi majoritatea naţiunilor au condamnat Rusia pentru invazie, au existat şi opinii divergente.

Un proiect anterior de 38 de pagini al declaraţiei finale, analizat de Reuters, a lăsat în alb paragraful privind "situaţia geopolitică", în timp ce s-a ajuns la un acord cu privire la alte 75 de paragrafe care acopereau probleme de la datoria globală şi criptomonede până la schimbările climatice.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO