Business Internaţional

Germania - exportul nu ajuta productia

09.08.2004, 00:00 12



Productia industriala a Germaniei a inregistrat in iunie cea mai mare scadere din ultimele zece luni, ca urmare a diminuarii comenzilor pentru export pentru bunuri industriale, informeaza Bloomberg.



Productia in fabrici, constructii, utilitati si mine a scazut cu 1,9% din luna mai, cand a inregistrat o crestere de 0,9%, a raportat Ministerul Economiei si Muncii. Analistii se asteptau la o scadere medie de 0,1% a productiei industriale.



BASF AG, cel mai mare producator chimic din lume, si Adidas-Salomon AG, al doilea mare fabricant de echipament sportiv din lume, si-au depasit in aceasta saptamana previziunile profitului, in principal datorita vanzarilor din afara Germaniei. Reducerea din luna iunie a comenzilor externe, facuta publica sambata de guvernul german, indica faptul ca este posibil ca exporturile sa fi ajuns la un varf.



"Trendul ascendent se mentine, dar dezvaluie o recuperare fara un dinamism prea accelerat. Ritmul de crestere este prea slab pentru a putea crea un numar important de noi locuri de munca", declara Klaus Schruefer, economist la SEB AG din Frankfurt.



Ministerul Economiei a raportat o reducere cu 3,5% a comenzilor pentru fabrici, scadere indusa de o diminuare cu 8,8% a comenzilor externe. Semnalele unui reviriment in cererea interna sunt insesizabile, rata somajului ajungand la un maxim de 10,6% in luna iulie si increderea consumatorilor a atins cel mai scazut nivel din ultimul an.



Productia a scazut la toate componentele cu exceptia constructiilor, de la un ritm negativ de 2,8% la bunurile intermediare, care includ si metalele, la 3,1% in productia de bunuri pentru investitii. Activitatile de constructii au avut o crestere de 0,4%.



Ministerul sustine ca se asteapta "un trend ascendent corectiv", in special pentru industria manufacturiera. Luand ca baza de comparatie ultimele doua luni, reprezentantii au putut expune si partea plina a paharului: o crestere de 0,6% in lunile mai si iunie comparativ cu precedentele doua luni la productia industriala.



Vestile bune pentru germani ar putea veni de peste ocean, unde ritmul de crestere al economiei americane s-a mentinut si in al doilea trimestru, 10% din exporturile totale ale Germanie fiind orientate catre SUA.



OECD afirma sambata ca economia germana este "departe de a opera la capacitatea sa maxima" ca urmare a unei ezitari sesizate in randul investitorilor si a reducerii cheltuielilor de consum ale populatiei. Somajul persistent a afectat starea de spirit a populatiei, iar increderea in economie ramane "volatila" , au mai precizat reprezentantii organizatiei.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO