Business Internaţional

Germania il acuza pe Berlusconi de invidie

28.09.2004, 00:00 13



Pozitia Germaniei, de cea mai mare tara din cadrul Uniunii Europene, reprezinta adesea un motiv de invidie. O initiativa adoptata recent de autoritatile italiene ar putea insa reduce la jumatate marimea acestei tari, cu peste 7 milioane de locuitori, relateaza Financial Times.



Silvio Berlusconi, primul ministru al Italiei, a propus saptamana trecuta o revizuire a metodei aplicate de Uniunea Europeana in calcularea populatiei unei tari, factor ce determina puterea pe care exercita o tara la Bruxelles.



In locul utilizarii vechii metode de referinta, si anume calcularea numarului de locuitori ai unei tari, guvernul condus de Berlusconi sugereaza utilizarea unui calcul pe baza cetateniei.



Indiferent de motivele ce au stat la baza acestei propuneri ce reprezinta o noua abordare de ordin demografic, Germania a identificat fara intarziere un caz de "invidie pe motive de marime" de partea prim-ministrului italian.



Este putin probabil ca Silvio Berlusconi sa nu fi remarcat faptul ca in Germania se aplica poate cea mai dura legislatie in domeniul cetateniei din intreaga Europa, existand standarde foarte stricte privitoare la obtinerea unui pasaport german.



Astfel, conform cifrelor pe anul 2002, populatia totala a Germaniei, de 82 milioane de oameni, includea 7,3 milioane de "straini" ce nu aveau cetatenie sau drept de vot.



In urma aplicarii sistemului propus de primul ministru italian, s-ar reduce diferenta dintre Germania si celelalte trei "mari" state membre ale Uniunii Europene: Marea Britanie, Franta si Italia.



Initiativa lui Berlusconi a esuat insa in cele din urma in decursul unei intruniri private a ambasadorilor UE ce a avut loc in Bruxelles saptamana trecuta, aceasta lovindu-se de opozitia ferma a Germaniei si a unor avocati din cadrul UE.



"Daca vom incepe sa calculam avand drept criteriu cetatania, am putea gasi etnici germani in Argentina sau Brazilia," a declarat un diplomat german.



"Aproape toata lumea accepta definitia data de Natiunile Unite, si anume populatia reprezinta numarul celor ce locuiesc intr-o tara. Pana la urma, ei sunt cei ce vor fi afectati de deciziile luate de Uniunea Europeana".



Marimea conteaza in cadrul noului sistem de vot adoptat in cadrul summitului de la Nisa din 2000, in conformitate cu care "majoritatile calificate" ce aproba legislatia UE trebuie sa includa cel putin 62% din populatie.



Conform celor mai recente cifre referitoare la populatie pe anul 2004, Germania detine pozitia de lider, cu 82 milioane de locuitori, fiind urmata de Franta si Marea Britanie cu 59 milioane de locuitori, Italia cu 57 milioane, Spania cu 42 milioane si Polonia cu 38 milioane de locuitori. Cea mai mica tara este Malta, cu 400.000 de locuitori. catalina.apostoiu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO