Business Internaţional

Goldman incearca restructurarea unui vehicul de investitii

18.06.2008, 17:59 24

Banca americana Goldman Sachs este aproape de finalizarea unei tranzactii prin care incearca restructurarea unui vehicul de investitii structurate (SIV), in valoare de 7 mld. dolari (4,51 mld. euro), detinut pana in prezent de catre fondul de investitii britanic Cheyne Capital, scrie Financial Times.
Conducerea bancii americane a anuntat ca prin aceasta prima restructurare a SIV-ului britanic, va incepe o campanie de achizitii de societati de investitii financiare, in acest sens dispunand de un buget total de achizitii in valoare de 18 mld. dolari (11,61 mld. euro).
Tranzactia societatii de investitii, care se va finaliza, cel mai tarziu, saptamana viitoare, va fi urmarita cu interes de majoritatea institutiilor din industria financiara, in conditiile in care restructurarea pe care incearca sa o realizeze banca americana este prima de acest gen.
Dupa ce din toamna trecuta societatea de investitii a inceput sa piarda masiv din cauza crizei financiare, inregistrand pierderi in portofoliul de instrumente bazate pe ipoteci, Cheyene Finance, denumirea oficiala a societatii la acea vreme, a fost trecuta in administrarea companiei Deloitte & Touche.
Dupa mai bine de 10 luni de negocieri intre cele doua parti, restructurarea societatii de investitii va presupune organizarea unei licitatii publice prin care se vor scoate la vanzare activele societatii. In felul acesta, se poate stabili exact valoarea exacta a preturilor activelor aflate in portofoliul acesteia.
Realizarea acestei licitatii este extrem de importanta, intrucat in ultimele luni, a fost aproape imposibila estimarea valorii exacte a activelor detinute de catre societatea de investitii.
Odata ce preturile au fost stabilite, Goldman Sachs va putea realiza o noua balanta a activelor detinute, in timp ce achizitia activelor va fi finantata cu doar o zi inainte ca noua societate de investitii sa devina operationala. Actionarii Cheyne Finance vor avea o serie de variante dintre care pot alege, putand de asemenea sa devina actionari in cadrul societatii de investitii nou create.
Pe langa restructurarea Cheyne, Goldman Sachs a anuntat ca mai intentioneaza sa se ocupe de restructurarea altor doua SIV-uri detinute in trecut de catre doua fonduri de investitii, Golden Key si Mainsail, si respectiv Whistlejacket si Rhinebridge, si administrate de Standard Chartered Bank si IKB Bank.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO