Business Internaţional

Gordon Brown amana planul euro

11.06.2003, 00:00 12

La inceputul acestei saptamani Marea Britanie a anuntat ca isi amana planurile de adoptare a monedei unice europene argumentand ca nu sunt indeplinite conditiile pe care ea insasi si le-a impus.
Anuntul a fost justificat pe criterii economice, dar diferentele politice pe care le-a creat dezbaterea euro intre prim-ministrul Tony Blair si ministrul de Finante Gordon Brown s-au accentuat in ultimele saptamani.
Gordon Brown a declarat, intr-un discurs tinut in fata Parlamentului englez, ca exista motive foarte bine intemeiate pentru ca Marea Britanie sa renunte la lira sterlina si sa adopte, in schimb, euro, moneda unica utilizata de 12 state membre ale Uniunii Europene din 2002.
Insa temerile referitoare la incapacitatea economiei engleze de a suporta presiunile introducerii unei noi monede si indoielile legate de convergenta cu economiile care compun in prezent zona euro, l-au determinat pe Gordon Brown sa anunte reforme fiscale si structurale.
Tony Blair a incercat ieri sa convinga electoratul ca este de aceeasi parere cu ministrul sau de finante in problema adoptarii euro, in cadrul unei conferinte de presa. Este o ocazie rara ca cei doi membri ai cabinetului britanic sa apara impreuna in fata jurnalistilor, eveniment care a vrut sa sublinieze beneficiile apartenentei Marii Britanii la Uniunea Europeana in ciuda diferentelor de opinie in problema euro.
Suporterii adoptarii monedei unice spera ca aceasta manevra sa marcheze inceputul unor campanii mai active de a schimba sentimentul general de opozitie fata de adoptarea monedei europene. Decizia ar putea fi supusa unui referendum in toamna anului viitor si din acest punct de vedere este importanta schimbarea mentalitatii britanicilor care sunt majoritar impotriva renuntarii la lira sterlina.
Cu ocazia conferintei de ieri, Blair s-a declarat in favoarea unor dezbateri extinse in problema aderarii la Europa, raspunzand astfel unei serii de articole critice aparute recent in mass-media , legate de constitutia europeana propusa britanicilor. Criticii cred ca, in cazul in care constitutia ar fi acceptata ar putea avea loc cea mai mare schimbare de putere din istoria "Europei federale".
Primul ministru a spus ca divergenta intre economia britanica si restul economiilor din zona euro s-a diminuat in ultimii sase ani, dar a intarit declaratiile ministrului de finante referitoare la diferentele care inca mai exista.
"E timpul sa argumentam in favoarea aderarii Marii Britanii la Europa", a mai adaugat Blair. "Ar fio grava negare a propriilor noastre interese daca ne-am indeparta de alianta strategica si economica ce ne bate la usa". Tot in cadrul conferintei comune de presa ministrul britanic de finante a subliniat ca guvernul va face tot posibilul sa-i convinga pe cei "ambivalenti, apatici sau antagonisti" sa adopte o pozitie pro-euro.
Luni moneda britanica s-a depreciat dupa ce un studiu al Trezoreriei a indicat un curs de schimb de echilibru pe termen mediu cuprins intre 0,75 si 0,85 lire sterline pe euro. Cotatia monedei britanice si-a revenit pe masura ce pietele au descoperit un nou curs, de 0,7299 lire pe euro, care reprezinta cursul mediu ajustat cu noile moificari din domeniul comertului extern. andreea.melinte@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO