Business Internaţional

Greu de mutat: casa din mijlocul drumului

Greu de mutat: casa din mijlocul drumului

Autor: Octavian Calei

23.11.2012, 14:56 11609

În mijlocul unei şosele, construită de curând în oraşul chinezesc Wenling, se află un bloc de patru etaje unde locuieşte un cuplu de bătrâni care a refuzat să se mute, considerând că guvernul nu le oferă destui bani ca să se mute, scrie Daily Mail.

Luo Baogen şi soţia sa refuză să se mute din clădirea pe jumătate demolată care se află acum, în „drumul mare”. Pentru a nu le fi pusă în primejdie viaţa, camerele învecinate din bloc nu au fost demolate. Toţi vecinii lor s-au mutat din clădire. Şoseaua ce urmează a fi deschisă oficial trece prin satul Xiazhangyang şi duce la o gară de tren.

În trecut, proprietatea privată era desfiinţată, fiind mai uşor pentru autorităţi să-i mute pe rezidenţi, dar acum este ilegală demolarea unor proprietăţi cu forţa, fără o înţelegere în prealabil.

Proprietarii din China care refuză să se mute din calea unor proiecte de construcţie sunt cunoscuţi ca „proprietarii cuie”, făcând referire la cuiele greu de scos dintr-o bucată de lemn vechi.

Un alt cuplu din oraşul Taizhou, provincia Zhejiang, care stă cu cei doi fii ai lor în două case degradate, s-a răzgândit în momentul începerii construcţiei şoselei şi a returnat banii primiţi de la guvern, aproape 10.000 de euro.

Alt exemplu îl constituie Niu Chuangen şi Zhang Zhongyun, care i-a stricat planurile dezvoltatorului local din provincia Shandong. Casa lor a rămas izolată pe o mică porţiune de teren în jurul căreia s-au săpat şanţuri şi s-au ridicat blocuri turn. Cuplul a fost ameninţat de mai multe ori iar investitorii au încercat de câteva ori să le dărâme casa ilegal. În anul 2009 au fost lăsaţi fără utilităţi atunci când un constructor a început excavaţiile în vederea ridicării blocurilor din jurul casei.

Într-un alt caz, 280 de locatari de la un sit de construcţie a unui mall din  Chongqing, nu au vrut să-şi părăsească locuinţele timp de 2 ani. Dezvoltatorii imobiliari le-au tăiat curentul şi apa şi au săpat o groapă de 10 metri în jurul clădirii. Proprietarii au pătruns în clădire, au reocupat-o şi au ridicat un steag în vârful blocului. Yang Wu, un campion de arte marţiale, a folosit nunchak-uri pentru a construi o scară către casă şi a ameninţat cu bătaia pe oricine va încerca să-l evacueze. Locatarii au refuzat o ofertă de aproape 372.000 de euro, dar până la urmă au ajuns la o înţelegere cu investitorii în 2007.
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO