Business Internaţional

Guvernele aştern covorul roşu în faţa străinilor bogaţi

Marea Britanie, Austria, Spania, Bulgaria, Ungaria şi alte ţări din UE oferă drept de rezidenţă şi cetăţenie străinilor care pot investi sume mari în proprietăţi sau obligaţiuni guvernamentale.

Marea Britanie, Austria, Spania, Bulgaria, Ungaria şi alte ţări din UE oferă drept de rezidenţă şi cetăţenie străinilor care pot investi sume mari în proprietăţi sau obligaţiuni guvernamentale.

Autor: CătăIina Apostoiu

14.07.2015, 00:03 941

Când ministrul britanic de finanţe George Osborne a anunţat revizuirea reglementărilor fiscale pentru străinii care trăiesc în Marea Britanie, acesta a avut grijă să nu ştirbească atractivitatea ţării, scrie Financial Times.

Marea Britanie nu este singura ţară care întinde covorul roşu în faţa străinilor bogaţi. După cum a remarcat Osborne, multe ţări au un fel de statut fiscal special prin care atrag bogaţii lumii.  Portugalia, Israelul şi chiar şi Franţa au adoptat toate concesii fiscale pentru străinii cu bani.

În Elveţia, ca şi în Marea Britanie, sunt presiuni pentru eliminarea tratamentului prefe­renţial acordat rezidenţilor străini, însă nu s-au făcut prea multe în acest sens.

Când ţările încearcă să atragă străini bogaţi, acestea nu oferă numai privilegii fiscale. Un număr în creştere de ţări, în care intră aproape jumătate din statele Uniunii Europene, vând drepturi la reşedinţă.

Un grup mai mic, dar în creştere, de ţări vând paşapoarte. Numărul programelor de investiţii-pentru-paşapoarte a crescut de la debutul crizei financiare.

În 2014, George Georges, un businessman sirian, a devenit primul din noii cetăţeni ai statului Antigua sub un program de atragere de investiţii. Programul a adus până acum 65,9 milioane de dolari pentru insula aflată în impas financiar.

Christian Kalin de la Henley Partners, specializat pe imigraţie şi cetăţenie, afirmă că mai multe mii de oameni optează în fiecare an pentru achiziţia de paşapoarte suplimentare, fiind mânaţi de nevoia de siguranţă pe termen lung, de dorinţa de a călători mai uşor, fără vize, şi în unele cazuri de teama de acte de terorism.

Potrivit unui raport recent al Fondului Monetar Internaţional, programele de tipul cetăţenie în schimbul investiţiilor înregistrează „o creştere puternică a numărului de clienţi din China, urmaţi de Rusia, şi o creştere constantă a clienţilor din Orientul Mijlociu“. Cetăţenii din „ţările avansate“ sunt de asemenea bine reprezentaţi.

FMI menţionează programele din Cipru şi Malta, cât şi programele de drept de reşedinţă pentru investitori din Bulgaria, Ungaria, Irlanda şi Portugalia.

Există numeroase controverse privind vânzarea de drepturi de reşedinţă şi cetăţenie, iar taxele sunt o altă potenţială de controverse, deşi FMI susţine că activitatea de combatere a evaziunii fiscale reduce amploarea utilizării ilegale a unor astfel de programe.

Tax Justice Network, un grup de iniţiativă, nu este atât de sigur. „Vânzarea de drepturi de reşedinţă şi tratamentul fiscal special sunt contagioase, putând crea o nouă lacună fiscală care se va extinde geografic“, susţine John Christensen, director al grupului.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO