Business Internaţional

Guvernul de la Paris: „Nu-i mai vrem pe cei de la Mittal deoarece ei nu ne respectă“

Guvernul de la Paris: „Nu-i mai vrem pe cei de la Mittal deoarece ei nu ne respectă“

Arnaud Montebourg, ministrul francez al industriei, despre ArcelorMittal: „Minciunile lor sunt condamnabile. Compania nu şi-a onorat niciodată angajamentele“. AFP/Mediafax Foto

Autor: Bogdan Cojocaru

27.11.2012, 00:04 2143

Din cauza crizei, în România la Galaţi ArcelorMittal a redus activitatea la minimum. În Franţa situaţia este aceeaşi, dar acolo guvernul a por­nit o adevărată ofensivă împotriva giganticului producător de oţel, care nu vrea să-şi vândă pe de-a întregul o uzină, aşa cum vrea Parisul. Răspunsul acestuia este drastic: na­ţionalizarea şi ostracizarea grupului indian.

"Nu-i mai vrem pe cei de la Mittal în Franţa deoarece ei nu respectă Franţa. Ne mint încă din 2006, iar minciunile lor sunt con­damnabile. Compania nu şi-a onorat nicio­dată angajamentele", a declarat minis­trul francez al industriei Arnaud Monte­bourg, citat de The Guardian.

Ministerul său lucrează, alături de un partener industrial, la un proiect de naţionalizare pentru uzina din Florange, unde ArcelorMittal vrea să în­chidă toate furnalele. În 2006 grupul euro­pean Arcelor, pe atunci cel mai mare pro­ducător de oţel la nivel mondial în funcţie de cifra de afaceri, a fost preluat de Mittal.

Afectat grav de prăbuşirea cererii pentru oţel, grupul indian a anunţat pe 1 octombrie că închide definitiv facilităţile de producţie de la Florange, dar că vrea să păstreze o parte din operaţiunile de acolo, şi a dat guvernului un răgaz de două luni pentru a găsi un cumpărător.

Guvernul a reuşit să convingă doi investitori, care vor însă întreaga unitate. Deoarece producătorul de oţel a refuzat această varinată, Montebourg a evocat săptămâna trecută, în faţa parlamentarilor, posibilitatea unei naţionalizări, chiar şi temporare. Ideea ministrului francez este ca statul să se asocieze cu un investitor minoritar cu care să încerce stabilizarea activităţii.

Arcelor a avertizat că vânzarea întregii unităţi de la Florange ar pune în pericol viabilitatea tuturor activităţilor din Franţa, unde grupul are în total 20.000 de angajaţi. Fabrica de la Florange asigură aproximativ 630 de locuri de muncă. Interpretând comentariile ministrului francez, publicaţia Les Echos vehiculează posibilitatea naţionalizării tuturor operaţiunilor Mittal din Franţa, o idee "halucinantă".

"Problema cu furnalele de la Florange nu sunt furnalele, ci Mittal", a spus Montebourg.



Producţia de oţel, un interes naţional

Ideea naţionalizării temporare este susţinută şi de alţi miniştri din guvernul francez.

"Acest demers este absolut potrivit pentru a ieşi din criză, din impasul în care Mittal ne-a băgat", a declarat ministrul comunicaţiilor şi culturii, Aurélie Filippetti. Ea consideră că vânzarea întregii unităţi de la Florange va permite Franţei să lucreze cu un partener industrial.

"Nu ne putem permite să renunţăm la unul dintre cei trei producători de oţel din Franţa deoarece aceasta este o problemă de interes naţional", a spus Filippetti.

Montebourg are, de asemenea, sprijinul miniştrilor economiei şi muncii, Pierre Moscovici şi Michel Sapin.

"Există solidaritate totală din partea guvernului, dar în special din partea a doi combatanţi, eu şi Arnaud Montebourg. Vrem ca ofertele, care sunt serioase, să fie examinate şi să permită găsirea rapidă a unei soluţii", a spus Sapin, citat de Le Point.

Les Echos compară planul lui Monte­bourg cu naţionalizările-sancţiuni din 1946 sau 1981, dar şi cu strategia preşedintelui american Barack Obama pentru salvarea General Motors. Faţă de acest ultim caz, diferenţa este că GM era muribund când a fost salvat, pe când ArcelorMittal nu este în aceeaşi situaţie.

Oţelul se tranzacţionează la un preţ de aproximativ 340 de dolari pe tonă la bursa de la Londra, foarte aproape de minimul istoric de 300 de euro pe tonă înregistrat în 2009. În 2008 preţul mediu era de 1.000 de dolari pe tonă.

Cel mai important activ pe care ArcelorMittal, grup controlat de magnatul indian Lakshmi Mittal, îl deţine în România este combinatul ArcelorMittal Galaţi, aflat pe locul 31 în topul celor mai valoroase com­panii din România realizat de Ziarul Financiar.

Combinatul a avut în 2011 o cifră de afaceri de 1,1 mld. euro şi pierderi de 147 mil. euro.

În 2009, combinatul a raportat pierderi record de 334 mil. euro, la afaceri de 845 mil. euro. În acest moment, mai multe laminoare şi-au suspendat activitatea din lipsă de comenzi.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO