Business Internaţional

În Germania, până şi magazinele robotice sunt obligate să „se odihnească“ duminica. Ce ţări au mai introdus interdicţia şi de ce

În Germania, până şi magazinele robotice sunt...

Autor: Catalina Apostoiu

07.04.2024, 20:46 455

Când şi-a lansat magazinele auto­matizate complet cu patru ani în urmă, lanţul regional german de super­marketuri Tegut a catalogat experimentul drept o fereastră către viitorul shoppingului. Însă de atunci retailerul este prins într-un conflict juridic privitor la un principiu vechi de secole consacrat prin constituţie: odihna în zilele de duminică.

Majoritatea magazinelor din Germania au interdicţie de a deschi­de în ultima zi a săptămânii, potrivit Financial Times.

Conflictul a fost declanşat de sin­dicatul german Verdi imediat după deschiderea primului magazin auto­matizat în Fulda. Sindicatul se opune fundamental cumpărăturilor de du­mi­nică, argumentând că angajaţii au nevoie ca duminica să fie o zi liberă garantată pentru petrecerea timpului cu familia şi prietenii.

Instanţele germane arată că nu este vorba doar de muncă, acestea in­di­când originea creştină a principiu­lui. Odihna de duminică a fost inclusă în constituţia germană din 1919.

Atât Biserica Protestantă, cât şi cea Cato­lică au format o alianţă neo­bişnuită cu puternicele sindicate ger­mane pen­tru a apăra statu-quo-ul ani la rând.

Într-o ţară în care apartenenţa la biserică a scăzut cu un sfert în ulti­mele două decenii, iar doar unu din 20 de cetăţeni merge la slujba de du­minică, „legea actuală este complet în contradicţie cu realitatea vieţii de astăzi“, arată Stefan Naas, preşedin­tele grupului parlamentar al partidu­lui liberal FDP din Hesse, care face lobby pentru schimbare.

În ultimele trei decenii, Germa­nia a renunţat deja la majoritatea restricţiilor care până în 1996 forţau magazinele să se închidă la 6.30 pm în zilele săptămânii.

Interdicţia privi­toa­re la zilele de duminică a fost men­ţi­nută însă pentru majoritatea businessurilor, exceptând restau­rant­ele, benzinăriile şi farmaciile.

Autorităţile din Hesse au indicat între timp că sunt dispuse să schimbe legislaţia statului pentru a crea o exceptare pentru supermarketurile automatizate. Unele state germane au aprobat deja exceptări similare.

În Polonia, interdicţia a fost propusă de sindicatul Solidaritatea care spune că angajaţii merită să aibă duminicile libere şi a fost susţinută de partidul Lege şi Justiţie. Influenta biserică Catolică a salutat schimbarea. Interdicţia a fost introdusă în 2018.

În 2024, unul din partidele parte a coaliţiei de guvernare din Polonia a prezentat un proiect de lege pentru relaxarea interdicţiei, potrivit Notes from Poland. Magazinelor ar urma să li se permită să deschidă două duminici pe lună, angajaţii fiind plătiţi dublu şi primind o zi liberă în schimb.

În Ungaria, o interdicţie similară a fost introdusă în 2015, dar s-a dovedit atât de nepopulară, încât a fost retrasă un an mai târziu.

Franţa a eliminat interdicţia în 2015. Dar acolo de obicei magazinele sunt închise duminica, însă nu din motive religioase, Franţa fiind o ţară laică. Acolo primează bunăstarea angajaţilor.

Croaţia a introdus interdicţia în vara anului trecut. Conform Croatia Week, magazinele se vor putea deschide doar 16 duminici pe an. Scopul interdicţiei este de a crea un echilibru mai bun între muncă şi viaţă şi a oferi cetăţenilor mai mult timp de petrecut cu familia, baza societăţii.

 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO