Business Internaţional

În pofida promisiunilor neonorate ale Chinei, Serbia se împrumută în continuare masiv de la Beijing şi îşi întăreşte cooperarea cu acesta

În pofida promisiunilor neonorate ale Chinei, Serbia se...

Autor: Catalina Apostoiu

26.10.2023, 00:06 1399

Cea mai mare parte a datoriei a fost generată de credite luate de guvernul sârb de la China Export-Import Bank, acestea reprezentând în prezent 8,4% din datoria externă totală a Serbiei.

Cu cinci ani în urmă, oficialii de stat din Serbia au semnat acorduri şi anunţat investiţii majore în cadrul summitului Belt and Road din Beijing. Însă multe din promisiunile făcute de chinezi Serbiei la acea vreme şi multe din acordurile semnate nu s-au materializat, scrie Serbian Monitor.

De exemplu, preşedintele sârb i-a cerut la acea vreme preşedintelui chinez ca China să ajute Serbia să producă un prototip de maşină zburătoare. De atunci, nicio astfel de maşină nu a fost produsă. Un alt plan eşuat al guvernului sârb priveşte exportul de picioare şi capete de porc către China, un acord major de export.

Cooperarea fantomă cu China a mai generat un acord de investiţii eşuat: o fabrică chineză de vaccinuri Covid-19 unde producţia ar fi trebuit să fie lansată în aprilie 2022.

Fabrica rămâne un vis neîmplinit deşi Serbia a investit 47 milioane de euro până acum în construcţia sa. Astăzi, fabrica este năpădită de buruieni şi complet goală.

Totuşi, Serbia continuă să se împrumute de la chinezi, iar datoria ţării creşte de la an la an. Aceasta a crescut de 12 ori în ultimii 10 ani, de la 305 la 3,7 miliarde de euro, indică datele băncii centrale a Serbiei.

Cea mai mare parte a datoriei a fost generată de credite luate de guvernul sârb de la China Export-Import Bank, acestea reprezentând în prezent 8,4% din datoria externă totală a Serbiei. Aceasta înseamnă că pentru fiecare 100 de euro datorat creditorilor externi, Serbia datorează 8 euro Chinei.

Iar Serbia continuă să-şi cimenteze cooperarea cu China.

Serbia şi China au încheiat recent mai multe acorduri bilaterale de întărire a cooperării, cel mai important dintre acestea fiind un acord de comerţ liber, potrivit Euractiv.

În linie cu acesta, taxele vamale nu se vor mai aplica produselor sârbe şi chineze din momentul intrării în vigoare a acordului, către sfârşitul primăverii anului viitor.

De asemenea, ministerul sârb al transporturilor, infrastructurii şi construcţiilor a semnat trei contracte comerciale cu companii chineze în Beijing având legătură cu construcţia de infrastructură în Serbia. Ministrul sârb Goran Vesic a arătat că valoarea contractelor respective se ridică la aproape patru miliarde de euro şi ca urmare a acestora Serbia va avea aproape 300 km de drumuri noi.

În China a fost semnat de asemenea un contract cu compania chineză Huawei pentru a treia fază a modernizării reţelei fixe a Telekom Srbija.

„Am avut parte de o înţelegere absolută din partea prietenilor noştri chinezi“, a concluzionat preşedintele sârb Aleksandar Vucic.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO