Business Internaţional

Inflaţia din Grecia încetineşte la 11,6% în iulie şi rămâne aproape de maximul ultimelor trei decenii

Inflaţia din Grecia încetineşte la 11,6% în iulie şi...

Autor: Mediafax

08.08.2022, 18:06 95

Inflaţia a încetinit în Grecia la 11,6% în iulie, de la 12,1% în luna precedentă, dar a rămas aproape de cel mai ridicat nivel din ultimele aproape trei decenii, potrivit datelor publicate luni şi citate de Reuters. 

Costurile în creştere pentru energie, locuinţe, transport şi alimente au fost principalii factori care au stat la baza cifrelor, a declarat serviciul de statistică ELSTAT. De la o lună la alta, inflaţia a scăzut cu 1,8%.

Inflaţia anuală armonizată la nivelul UE a Greciei a încetinit, de asemenea, la 11,3% în iulie, de la 11,6% în iunie, dar s-a menţinut din nou aproape de maximele care au continuat să comprime veniturile disponibile.

Inflaţia armonizată la nivelul UE este un indice care este utilizat în întreaga UE pentru a măsura inflaţia într-un mod coerent.

Preţurile la gazele naturale au urcat cu 178,9% în ritm anual, în timp ce preţurile la electricitate au crescut cu 55,8%, iar cele la păcură cu 65,1%, potrivit ELSTAT.

Costul locuinţelor a crescut în iulie cu 30,9% în ritm anual, în timp ce preţurile la transporturi au crescut cu 20,6%, iar alimentele şi băuturile nealcoolice s-au scumpit cu 13%, arată datele.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO