Business Internaţional

Investitorii chinezi se grăbesc să îşi retragă banii din ţară: Aceştia sunt tot mai atraşi de pieţele de capital străine. „Simţim o nevoie presantă din partea clienţilor bogaţi de a diversifica alocarea activelor”

Investitorii chinezi se grăbesc să îşi retragă banii...

Autor: Valeriu Dănilă

06.03.2024, 17:13 4025

Banii chinezeşti merg către fondurile de investiţii cu expunere în străinătate în ritm spectaculos, confruntându-se cu limitele impuse impuse de guvern şi complicând eforturile de stabiliza yuan-ul, respectiv economia, scrie Reuters.

Graba pentru a investi în fonduri offshore reflectă încrederea scăzută şi este evidentă prin programul  Qualified Domestic Institutional Investor (QDII) ce le permite fondurilor de investiţii să cumpere acţiuni din străinătate sub atenta supraveghere a guvernului.

Unităţile de fond vândute prin acest program au crescut cu 50% în ianuarie, atingând un nivel record, în timp ce vânzările fondurilor cu expunere internă au scăzut cu 35%, conform datelor de la Asset Management Association of China. Valoarea activelor incluse în programul QDII au crescut cu 19% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut.

Presiunea pe ieşirea capitalurilor din ţară ilustrează presiunea pe contul de capital chinez şi provocărea de a reconstrui încrederea investitorilor interni.

„Simţim o nevoie presantă din partea clienţilor bogaţi de a diversifica alocarea activelor”, a declarat Le Rong, founding partner al FR Harvest Asset Management. „După 20 de creştere spectaculoasă şi randamente ridicate, economia chineză va încetini în viitorul apropiat”, a mai adăugat acesta.

Programul QDII este limitat de un plafon cumulativ, acesta fiind de 165,5 miliarde de dolari.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO