Business Internaţional

Investitorii imobiliari se refugiaza in Turcia dupa ce criza financiara a facut ravagii pe piata din Vest

26.08.2008, 19:38 33

Investitorii straini au cheltuit, in ultimii cinci ani, peste 10 miliarde de dolari (6,7 miliarde de euro) pentru achizitionarea de proprietati pe piata imobiliara din Turcia, potrivit datelor publicate de presa locala.
Modificarea legii care reglementeaza investitiile straine va permite insa investitorilor sa achizitioneze proprietati mult mai mari decat in prezent, fiind de asteptat ca noile reglementari sa conduca la o explozie si mai accentuata a cererii in acest segment.
In unele parti ale tarii exista o densitate atat de mare de proprietati apartinand strainilor, incat facturile pentru utilitati vin de obicei insotite de o traducere in limba engleza.
Germanii, care sunt cei mai activi cumparatori straini de pe piata imobiliara turceasca, au inceput chiar sa-si dezvolte propriile afaceri in regiune.
Mai mult, in Antalya circa un sfert din totalul proprietatilor sunt detinute de straini.
"Practic, numarul turistilor britanici, germani si rusi creste vizibil de la an la an", spune Orhun Ozdender Vahaboglu, consultant imobiliar in Istanbul.
Iar datorita interesului ridicat manifestat de investitorii straini, valoarea proprietatilor situate pe litoralul turcesc creste constant.
"Turcia este o tara in plina expansiune, cu un potential imens, in conditiile in care aderarea la Uniunea Europeana este doar o chestiune de timp", a declarat Vahaboglu, adaugand ca "in momentul in care tara va deveni un membru cu drepturi depline al Uniunii, este de asteptat ca preturile sa se dubleze, la fel cum s-a intamplat cu cativa ani in urma in Bulgaria, Croatia sau Romania".
Valoarea proprietatilor situate in statiunea Kalkan, de pe coasta Mediteranei, a ajuns, in medie, la 525.000 de dolari (circa 350.000 de euro), in timp ce preturile din statiunile invecinate, precum Fethiye, sunt chiar mai ridicate, potrivit datelor World Politics Review. Iar in situatia in care Turcia nu are un indice national al preturilor din segmentul imobiliar, datele furnizate de publicatia citata sunt singurele de incredere.
Turcia si-a deschis piata imobiliara catre investitorii straini in 2003, iar modificarea legii privind accesul acestora este menita sa clarifice pozitia celor interesati sa achizitioneze terenuri mai mari de 10.000 de metri patrati.
Datele oficiului general de cadastru arata ca numarul proprietatilor detinute de investitorii straini a urcat, la sfarsitul lunii iulie, la 64.629, locatiile preferate ale acestora fiind Antalya, Mugla, Istanbul si Aydin.
Antalia se afla pe primul loc in preferintele strainilor, cu 19.781 de astfel de proprietati, fiind urmata la o distanta considerabila de Mugla si Istanbul, cu 9.508, respectiv 8.177 de proprietati.
Germanii ocupa prima pozitie a topului cumparatorilor straini, cu 18.071 proprietati detinute, fiind urmati de britanici cu 14.586 de proprietati. Grecii detin 9.991 de proprietati, iar irlandezi si austriecii 3.660, respectiv 2.403 de unitati.
Fluxul de investitori straini de pe piata turceasca este datorat, in buna masura, crizei pietelor imobiliare occidentale, criza care nu a atins semnificativ partea estica a continentului, care ofera inca investitorilor oportunitatea de a obtine profit.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO