ZF 24

Cine este invitatul special la Gala ZF 2018/20 de ani: Adrian Wooldridge, editorialist al revistei The Economist şi autor al cărţii „Capitalismul în America. O istorie”, alături de Alan Greenspan, cel mai cunoscut bancher central din istoria Americii. Tema Galei ZF este: Viitorul capitalismului. Viitorul Europei. Viitorul României

Adrian Wooldridge (stânga) şi Alan Greenspan, autorii cărţii „Capitalismul în America: o istorie“.

Adrian Wooldridge (stânga) şi Alan Greenspan, autorii cărţii „Capitalismul în America: o istorie“.

Autor: Bogdan Cojocaru

07.11.2018, 20:11 561

Ediţia din 2018 a Galei ZF, una specială pentru că marchează „100 de ani de business în România“, îl va avea ca invitat special pe Adrian Wooldridge, editorialist cu vechime al prestigioasei reviste economice The Economist şi autor, printre altele, al unei istorii a capitalismului american alături de fostul preşedinte al Rezervei Federale Alan Greenspan.

Wooldridge se alătură astfel unei liste cu personalităţi ale lumii economice care dau valoare adăugată Galei ZF: Andreas Treichl, preşedinte executiv al Erste Group (2017), Philip Stephens, analist politic şi editor coordonator la Financial Times (2016), Jan Rostowski, fost ministru de finanţe al Poloniei (2014) şi Michel Camdessus, fost director general al Fondului Monetar Internaţional (2013).

Adrian Wooldridge este de anul trecut editorul coloanei de politică „Bagehot“ a The Economist. Ce înseamnă acest lucru? Jurnaliştii de la BBC explică într-un material dedicat. „Numită după Walter Bagehot, matematicianul, avocatul, omul de afaceri şi pamfletarul care a fost timp de 16 ani al treilea editor al The Economist, făcând din revistă o lectură esenţială în Anglia victoriană, această coloană editorială despre politica britanică este încă unul dintre trofeele jurnalismului britanic de astăzi“, scrie BBC.  Printre autorii anteriori figurează Andrew Marr şi Matthew Symonds de la BBC. Ultimul dintre cei doi este unul dintre cofondatorii The Independent, ziar reper pentru jurnalismul britanic.

Cu un doctorat în filozofie şi fost asociat al colegiului All Souls al Universităţii Oxford (este unul dintre cele mai bogate colegii ale acestei universităţi), Wooldridge este una dintre forţele intelectuale ale The Economist şi un autor sclipitor, după cum îl descrie BBC.

Wooldridge a venit la „Bagehot“ de la „Schumpeter“, o altă coloană editorială a The Economist, axată pe management, afaceri şi finanţe. Schumpeter este un economist americano-austriac devenit celebru printr-o carte publicată în 1942 cu titlul „Capitalism, socialism şi democraţie“, în care a avertizat asupra pericolelor care pândesc capitalismul. Cartea a fost un tur de forţă prin economie, istorie şi sociologie. Aici au apărut fraze memorabile ca „distrugere creatoare“. Însă cartea s-a remarcat prin pesimism. În vremuri  în care lupta pe viaţă şi pe moarte cu nazismul şi fascismul  lăsa oamenilor doar speranţa, Schumpeter se întreba: „Poate supravieţui capitalismul?“. Răspunsul său: „Nu, nu cred că poate“. Coloana editorială a fost inspirată de viziunea tânărului Schumpeter despre omul de afaceri ca erou, un „‹bermensch“ care visează la o lume nouă şi o construieşte prin forţa intelectuală şi voinţă.

Aceste filozofii definesc scriitura lui Wooldridge. El este coautorul câtorva cărţi alături de prietenul său John Micklethwait, editorul-şef al Bloomberg News. Este vorba de „Compania: o scurtă istorie a unei idei revoluţionare“ (din care se poate deduce că unitatea de bază a societăţii moderne nu este nici statul, nici comunitatea şi nici familia, ci compania), de „Un viitor perfect: provocările şi problemele ascunse ale globalizării“ (o analiză cuprinzătoare a celei mai importante revoluţii a timpurilor noastre, globalizarea, şi despre cum aceasta va continua să schimbe vieţile), de „Naţiunea corectă: de ce America este diferită“ (un studiu al conservatorismului în America), de „A patra revoluţie: cursa globală pentru reinventarea statului“ (în care autorii descriu cele trei mari revoluţii din istorie şi pe a patra, pe care o trăim, şi  se întreabă la ce serveşte statul, dând şi răspunsuri) şi de „Dumnezeu s-a întors: cum ascensiunea globală a credinţei schimbă lumea“ (în care se arată că credinţa este în ascensiune, alimentată de un model în stil american de religie agresivă promovată pe piaţă, personalizată, axată pe client).

Wooldridge a scris şi „Doctorii vrăjitori“, o analiză critică a teoriei managementului. Printre cele mai recente cărţi figurează „Marea perturbare: cum fac faţă afacerile vremurilor turbulente“ (2015) şi „Maeştrii managementului: cum predicatorii din afaceri şi ideile lor au schimbat lumea în bine sau în rău“ (2011). Însă cea mai cunoscută carte a sa este probabil „Capitalismul în America: o istorie“. Aceasta poate şi pentru că Alan Greenspan este coautor. Cartea descrie în peste 400 de pagini cum „13 coloni de nicăieri s-au transformat în cea mai puternică economie de pe faţa pământului“. Este o istorie a milioanelor fără nume, nu a celor câţiva plutocraţi, după cum descrie cartea Bloomberg. Cartea este „oda adusă de Alan Greenspan distrugerii creatoare“ (vă aduceţi aminte de Schumpeter?), scrie The New York Times. 

Lucrarea este o poveste a peisajelor copleşitoare, a marilor industriaşi care şi-au dus pasiunea pentru afaceri până la obsesie şi a descoperirilor tehnologice uimitoare care au energizat comerţul şi au generat avuţii imense. Dar şi a unor eşecuri morale oribile. Cartea abundă de statistici, de la „tonajele în transportul pe calea ferată“ la „cai per capita“. Însă cifrele nu estompează savoarea istoriei. Sunt acoperite controverse bine cunoscute cum ar fi rolul sclaviei, însă din perspectiva afacerii. „A citi Capitalism în America este a te lăsa impresionat profund de energiile extraordinar de productive ale oamenilor de rând porniţi în căutarea unei vieţi mai  bune“ - o descriere făcută de The Telegraph.

Gala ZF 2018 va avea loc pe 22 noiembrie în Bucureşti. Cine vine s-ar putea să afle de la Adrian Wooldridge răspunsuri la întrebările existenţiale despre economia lumii şi capitalism.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO