Business Internaţional

Iukos continua sa exporte petrol in Europa, dupa o intelegere cu Transneft

24.09.2004, 00:00 17

Iukos, principala companie petroliera rusa, si-a asigurat continuitatea exporturilor catre Europa prin obtinerea unei intelegeri cu Transneft, detinatorul monopolului conductelor petroliere, care presupune compensarea transportului cu echivalentul in titei a sumelor datorate.
Transneft a acceptat acoperirea costurilor exportului petrolului livrat de Iukos prin cantitati de titei, in loc de bani.
"Iukos ne va oferi petrol si Transneft il va vinde pe piata interna", a declarat vicepresedintele companiei de transport petrolier, Serghei Grigoriev.
Transneft pompeaza in afara granitelor Rusiei patru milioane de barili de petrol zilnic, din care 600.000 provin din productia Iukos.
Avand conturile blocate, cel mai mare producator petrolier de Rusia a intampinat dificultati in asigurarea cheltuielilor de transport pentru exporturile de titei.
Luni, Iukos a scazut livrarile catre China cu doua treimi, urmand ca de la 28 septembrie, cantitatea exportata sa fie de numai un milion de tone de petrol.
In acelasi timp, compania Iuganskneftegaz, unitate a Iukos, si-a redus productia cu 35.000 de barili pe zi, aproximativ 2% din cantitatea totala rafinata de grupul rus, dupa ce unul din furnizorii de electricitate a intrerupt aprovizionarea ca urmare a neplatii facturilor.
Iukos si-a modificat in scadere prognoza asupra productiei pentru 2004, de la 90 de milioane de tone la 86 milioane tone de petrol (1,72 milioane barili pe zi).
 In nenumarate randuri, reprezentantii firmei rusesti au aratat ca ar putea fi fortati sa opreasca productia si exportul de petrol, din cauza dificultatilor financiare generate de valoarea ridicata a impozitelor restante, care se ridica la peste sapte miliarde dolari.
Analistii se asteapta ca statul rus sa formuleze pretentii financiare de peste 10 miliarde de euro si sa treaca la vanzarea principalei unitati de productie din Siberia, de la Iugansk, in contul datoriei.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO