Business Internaţional

Jose Barroso spune nu dirijismului

02.02.2005, 00:00 12



Jose Manuel Barroso, noul presedinte al Comisiei Europene, a lansat un atac direct asupra eforturilor Frantei si Germaniei de a pune capat competitiei taxelor din tarile Uniunii Europene, in cadrul Forumului Economic care a avut loc la Davos in Elvetia, relateaza The Wall Street Journal. Barroso urmeaza sa detalieze planurile, anuntate ca o prioritate majora a Comisiei. Scopul final este crearea de noi locuri de munca, prin stimularea competitiei, prin promovarea progresului tehnic si flexibilizarea pietei muncii.



La fel de importante sunt si implicatiile acestui plan: el se va diminuarii taxelor la nivel national dar si stabilirii unui impozit pe profit unic. "Anumite tari membre ar dori sa se foloseasca de principiul armonizarii taxelor pentru a aduce taxele altor tari la nivelul maxim al celor practicate pe pietele proprii", a declarat Barroso in cadrul Forumului Economic. "Nu vom accepta acest lucru. Nici statele membre nu vor fi de acord", a conchis acesta.



Suportul acordat de presedintele Comisiei Europene pentru competitia taxelor este o provocare directa adresata cancelarului german Gerhard Schroder, care i-a acuzat anul trecut pe membrii Uniunii de practicarea unui nivel de dumping al taxelor. Polonia, Slovacia si Letonia practica o cota de 19% a impozitului pe profit, comparativ cu 38%, nivelul din Germania.



Declaratiile lui Barroso dovedesc intentia Bruxelles-ului de a impulsiona competitia economica in Europa. Intrebat care crede ca va fi reactia Germaniei si Frantei, Barroso a raspuns transant: "Ei m-au ales". Presedintele Comisiei Europene a declarat ca in momentul numirii el si-a exprimat clar intentiile de sporire a independentei Comisiei, iar cele doua state si-au dat acordul.



Largirea Uniunii Europene de la 15 la 25 de tari a dus la o relansare a reformelor, din moment ce noii membri sustin in general politicile orientate spre piata.



Barroso, fost prim ministru conservator al Portugaliei, a criticat recent si discutiile franco-germane legate de implicarea guvernelor in sprijinirea marilor companii industriale europene prin interferenta in realizarea fuziunilor.



"Dirijismul iese din discutie. Trecutul arata ca in momentul in care politicul s-a implicat in acest domeniu, nu a mers", a afirmat Barroso.



Propunerile pe care Barroso le va prezenta Parlamentului European sunt o incercare de revitalizare a Agendei Lisabona, o initiativa de stimulare a competitiei economice care s-a dovedit a fi ineficienta pana in prezent. Astfel, amalgamul de reforme economice, sociale si politice se va simplifica, fiind inlocuite cu obiective simplificate care vizeaza in special potentarea cresterii economice si majorarea numarului de locuri de munca.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO