Business Internaţional

La San Francisco, 1 mai a fost ziua Levi Strauss

05.05.2003, 00:00 15

Producatorul de blue jeans Levi Strauss & Co, una dintre cele mai renumite marci din lumea modei, a sarbatorit 150 de ani de activitate. Cei care au participat la petrecerea organizata in cadrul Levis Plaza din San Francisco au purtat denim din cap pana-n picioare, in timp ce formatii country & western aminteau de Vestul Salbatic.
Toata lumea purta imbracaminte marca Levis, marca despre care presedintele companiei, Bob Haas, spune ca este "emblematica pentru America, un simbol asemeni Coke sau McDonald's si una dintre cele mai renumite din intreaga lume".
Desi in prezent sunt un articol vestimentar esential, blugii marca Levis erau un element tipic al celor ce traiau viata dura a frontierei americane. In 1853, Levi Strauss, fondatorul companiei, se indrepta catre vest pentru a vinde produse vestimentare celor care veneau in California in cautare de aur.
Dupa 20 de ani, Strauss se indrepta pe calea succesului creind prima pereche de blugi pentru cowboyii americani din Vestul American.
Primarul orasului San Francisco, Willie Brown, a omagiat o companie "extraordinara" ce a devenit treptat o entitate globala.
Primarul a starnit totusi unele proteste dupa ce a decis sa nu poarte denim (cum se numeste tesatura din care sunt confectionati jeansii) aparand imbracat in costum. Totusi, a fost iertat dupa ce a declarat ziua de 1 mai ziua Levi Strauss.
In ciuda atmosferei de sarbatoare, unii analisti de pe Wall Street sunt mai putin entuziasti cu privire la pozitia prezenta a companiei Levi Strauss.
Realitatea concreta este cea a scaderii vanzarilor companiei de la un record ametitor de 7,1 miliarde de dolari in 1996 la numai 4 miliarde de dolari in anul 2002.
In plus, pe primul trimestru Levi Strauss a raportat o pierdere de 25 milioane de dolari, iar doi fosti angajati ai companiei sustin ca Levis si-a majorat artificial profiturile inregistrand sute de milioane de dolari sub forma de profituri fara  o sursa certa si reduceri de impozite.
"Acuzatiile sunt false si fara nici o baza reala," a declarat presedintele companiei. Asemenea lucruri se intampla in cadrul oricarei companii si nu merita sa insistam asupra lor in momentul celebrarii a 150 de ani de succes si realizari. Anul trecut, situatia companiei a inceput sa se stabilizeze. Pana la sfarsitul acestui an cred ca vom inregistra crestere din nou," spune presedintele companiei, Bob Haas.
Totusi, analistii acestei industrii sunt sceptici cu privire la succesul companiei pe viitor.
Directorul executiv al companiei, Philip Marineau, a declarat ca "Levi Strauss va avea un an exceptional, si ca in ciuda problemelor economice, compania va supravietui.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO