Business Internaţional

Legile antitrust europene vor fi mai dure

23.12.2005, 18:32 54

Comisia Europeana urmareste ca acele companii care au abuzat de pozitii dominante sa plateasca pagube mai mari rivalilor si clientilor, ajungandu-se pana la despagubiri duble, informeaza Financial Times.

Planul de a sustine sanctionarile private printr-o varietate de masuri a fost publicat pe 20 decembrie 2005 la Organismul anti-trust al UE. Acesta se inspira din legislatia antitrust americana care se bazeaza pe procese private. Acest lucru va fi profitabil pentru firmele de avocatura care se specializeaza pe legea competitiei sau pentru companiile care reusesc sa castige un proces de acest gen.

Totusi, multi directori de companii critica acest mod de rezolvare a problemei in Europa intrcat companiile se vor simti subjugate opiniei curtii de-a lungul proceselor lungi si costisitoare.

Nellie Kroes, comisarul european pentru concurenta, a declarat: ,,Afaceristii si persoanele fizice individuale care sufera de pe urma activitatilor ilegale au dreptul sa fie despagubiti. Deocamdata, termenul este prea teoretic pentru a putea fi fi exercitat in practica". In acelasi timp, documentul inaintat de comisie sugereaza si masuri pentru a reduce aceste obstacole, precum accesul la documente al celor care demareaza un proces.

Mult mai controversata a fost schimbarea modalitatii in care sunt calculate pagubele. Dintre patru optiuni, s-a propus ,,dublarea pagubelor", pentru a-i rasplati pe cei care stau la discretia curtii. Aceasta le va permite sa primeasca de doua ori suma pe care au pierdut-o si face aluzie la daunele foarte mari care sunt platite in USA.

Comisia va lua o decizie dupa o perioada de consultare si poate propune o legislatie pentru indreptatirea privata sau poate urma modalitatea legii ,,soft", precum o recomandare pentru statele membre ale UE.

Parerile in legatura cu acest proiect au fost impartite. Antonie Winckler, asociat al firmei de avocatura Clearly Gottlieb, cu sediul la Bruxelles, a declarat: ,,Comisia trebuie sa fie atenta pentru a nu da posibilitatea santajului legal, foarte intalnita in USA. Optiunile extreme precum despagubirea dubla sau accesul nelimitat la documente fara o cercetare minutioasa prealabila din partea curtii poate fi foarte periculoasa".

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO