Business Internaţional

Liderii europeni încearcă să salveze Grecia încă o dată. Ce au pe agenda de discuţii. Vedeţi aici draftul tratatului de formare a Mecanismului European de Stabilitate

Despre ce vor discuta liderii europeni astăzi

Autor: Alexandru Matei

30.01.2012, 13:51 1047

Liderii europeni ce se vor întâlni astăzi la Bruxelles vor vorbi despre măsuri de susţinere a redresării economice a blocului, care în prezent lipseşte, cu ajutorul unor "politici inteligente" care vor lua forma unor reforme structurale pe termen mediu, reducerea costului muncii, îmbunătăţirea pieţei forţei de muncă şi redirecţionarea excedentului bugetului UE către periferia zonei euro, scrie The Guardian.

Summit-ul va începe la ora 14:00 (ora 15:00, ora României).

Politicienii mai trebuie să finalizeze două noi tratate ce au legătură directă cu criza din zona euro.

Primul este pactul fiscal propus de Germania, care ar trebui să aducă o disciplină fiscală mai ridicată în cadrul ţărilor semnatare prin introducerea în constituţie a limitelor maxime de deficit şi datorii. Acest pact, la care România şi-a anunţat intenţia de a adera, va da Bruxelles-ului puteri mai mari pentru a forţa ţările să respecte regulile şi să îi penalizeze pe cei care le încalcă.

Cel de-al doilea tratat este cel cu privire la fondul permanent de bail-out, Mecanismul European de Stabilitate, care ar trebui să înceapă să funcţioneze în iulie, cu un an mai devreme decât era stabilit iniţial, şi care va avea o capacitate de 500 mld. euro.

Vedeţi aici draftul de tratat asupra căruia trebuie convenit de liderii europeni

Începând din martie anul viitor, o ţară care are nevoie de bani va putea apela la acest fond doar dacă este semnatara tratatului cu privire la regulile fiscale mai stricte.

Deocamdată Marea Britanie a anunţat că nu va semna acest tratat fiscal, Cehia şi Suedia putând de asemenea să refuze semnarea. Polonia a condiţionat participarea de accesul la summit-urile zonei euro, idee susţinută ieri seară şi de preşedintele Traian Băsescu.

Deşi oficial nu este pe agendă, subiectul principal al summit-ului va fi situaţia din Grecia, care are nevoie de un nou bail-out, estimat în octombrie la 130 mld. euro, dar care conform unor surse de la Bruxelles ar putea ajunge la 145 mld. euro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO