Business Internaţional

Liderii europeni speră ca datoriile Greciei către privaţi să fie reduse la jumătate. Nu va fi însă de ajuns

Liderii europeni trec austeritatea în plan secund, iar pentru Grecia încă nu sunt soluţii

Autor: Vlad Popescu

30.01.2012, 10:15 1926

15:18. Reducerea datoriilor Greciei cu 50% nu va fi de ajuns, haircut-ul trebuind să se ridice la peste 80% din datoriile Greciei, conform Institutului Kiel. Mai mult, nu doar datoriile Greciei ar trebui reduse, ci şi cele ale altor patru ţări. Detalii aici

12:50. Ştiri pesimiste din Spania.Economia spaniolă s-a contractat în trimestrul al patrulea din 2011 pentru prima dată în ultimii doi ani şi pare că se îndreaptă către o recesiune îndelungată, în contextul crizei datoriilor de stat din zona euro, care a împins la măsuri de austeritate în detrimentul creşterii. Detalii aici


11:10. Preşedintele francez Nicolas Sarkozy a anunţat că va introduce o taxă pe tranzacţii financiare de 0,1% în luna august, indiferent dacă această măsură va fi adoptată sau nu şi în alte ţări europene. Taxa face parte dintr-un pachet de măsuri promovat de preşedintele francez pentru a susţine creşterea economică şi a crea noi locuri de muncă. Detalii aici


UPDATE: 10:44

Bursele europene au deschis luni în scădere, în aşteptarea startului unui nou summit UE anticriză, pe fondul situaţiei încă nerezolvate din Grecia, unde guvernul nu a reuşit încă să ajungă la un acord cu creditorii privaţi pentru a evita intrarea în incapacitate de plată.Detalii aici.


Liderii UE se pregătesc să adopte la summit-ul de luni un tratat privind fondul permanent de criză al zonei euro şi ar putea ajunge la un acord pentru introducerea regulii bugetului echilibrat în legislaţiile naţionale, însă discuţiile se desfăşoară pe fondul problemelor încă nerezolvate din Grecia.

Şefii de stat sau de guvern din UE vor încerca din nou să facă progrese spre soluţionarea crizei datoriilor de stat la cel de-al 17-lea summit european din ultimii doi ani, ale cărui principale teme oficiale de discuţie sunt crearea de locuri de muncă şi consolidarea creşterii economice, liderii europeni încercând să împingă în plan secund măsurile de austeritate nepopulare adoptate în multe state membre, transmite Reuters.

Lagarde: Zona euro are nevoie de un sistem de protecţie simplu şi clar

Merkel respinge presiunile pentru creşterea resurselor fondului de urgenţă pentru zona euro

Politicienii se pregătesc să adopte redirecţionarea a până la 20 miliarde euro din fondurile structurale UE 2007-2013 neutilizate spre crearea de locuri de muncă, în special pentru tineri, precum şi măsuri de stimulare a creditării către firme şi companii mici şi mijlocii.

Însă discuţiile vor fi dominate de înfiinţarea fondului permanent de criză al zonei euro, Mecanismul European de Stabilitate, de pactul fiscal convenit de principiu în decembrie şi de problemele încă nerezolvate ale Greciei.

Negocierile dintre guvernul elen şi deţinătorii privaţi de obligaţiuni privind restructurarea a 200 miliarde euro din datoriile Greciei au şanse mici să se încheie înainte de debutul summit-ului. Liderii UE nu pot aproba cel de-al doilea acord de finanţare externă a Greciei, de 130 miliarde euro, dacă Atena nu ajunge la un consens cu creditorii privaţi. Pachetul de finanţare a fost convenit de principiu în luna octombrie a anului trecut, însă nu s-a concretizat în lipsa unui acord cu instituţiile financiare private.

Liderii UE vor semna probabil, la summit-ul de luni, tratatul de înfiinţare a Mecanismului European de Stabilitate, un fond permanent de criză cu resurse de 500 miliarde euro care ar trebui să devină operaţional din luna iulie, cu un an mai devreme decât se preconiza.

Totodată, liderii europeni ar trebui să facă progrese în privinţa stabilirii termenilor şi condiţiilor cuprinse în pactul fiscal convenit în decembrie, care ar trebui să impună statelor semnatare, printre care se numără şi România, o disciplină fiscală strictă, construită în jurul unui deficit bugetar cât mai apropiat de zero.


Premierul elen este realist: suntem pe marginea prăpastiei. Premierul tehnocrat al Greciei Lucas Papademos a declarat că dacă finanţatorii internaţionali nu vor acorda un nou pachet de împrumuturi, ţara sa ar putea intra în faliment şi ar putea fi forţată să iasă din zona euro."Grecia se află în faţa falimentului şi a tuturor consecinţelor acestuia", a avertizat premierul elen duminică seară.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO