Business Internaţional

Pieţele au căpătat chip. Cine sunt Charles Dallara şi Jean Lemierre, oamenii trimişi de investitorii privaţi să negocieze datoriile în Grecia

Pieţele au căpătat chip. Cine sunt Charles Dallara şi Jean Lemierre, oamenii trimişi de investitorii privaţi să negocieze datoriile în Grecia

Americanul Charles Dallara (stg.), şeful IFI, şi francezul Jean Lemierre, consiler la BNP Paribas, sunt oamenii care încearcă să protejeze interesele deţinătorilor privaţi în negocierile pentru restructurarea datoriilor elene

Autor: Bogdan Cojocaru

30.01.2012, 00:00 422

Mulţi se întreabă cine sunt pieţele, cele din cauza cărora cresc costurile de împrumut ale statelor şi se inflamează criza din zona euro, cine le reprezintă şi negociază la sânge restructurarea datoriilor Greciei, stat aflat în pragul falimentului, astfel încât să se asigure că investitorii privaţi, care deţin două treimi din obligaţiunile elene, să suporte pierderi cât mai mici. Chipul acestor personaje a ieşit în evidenţă cu ocazia negocierilor purtate de trei săptămâni în Grecia şi care se apropie acum de final.

Băncile, companiile de asigurări şi alţi deţinători privaţi de obligaţiuni elene sunt reprezentaţi în negocieri de Charles Dallara, directorul executiv al Institutului de Finanţe Internaţionale (IFI), cu sediul la Washington, şi de Jean Lemierre, consilier principal al preşedintelui băncii franceze BNP Paribas, una dintre cele mai mari din lume.

Grecia şi reprezentanţii investitorilor privaţi au anunţat că discută ultimele detalii ale reducerii datoriilor statului elen şi se aşteaptă ca în doar câteva zile să ajungă la un acord, esenţial pentru ca Grecia să primească al doilea pachet de ajutor financiar internaţional, de 130 miliarde de euro, scrie AP. Noile fonduri vor preveni un default necontrolat al statului elen care în martie are de rambursat 14,5 mld. euro, sumă imposibil de plătit fără finanţare externă.

Investitorii care deţin obligaţiuni elene au anunţat că părţile finalizează un acord bazat pe o propunere a preşedintelui grupului miniştrilor de finanţe din zona euro, Jean-Claude Juncker. Potrivit acordului, investitorii vor suporta, pe hârtie, pierderi de peste 60% pentru datoriile greceşti de 206 miliarde de euro pe care le deţin. Înţelegerea prevede că investitorii privaţi vor primi obligaţiuni noi a căror valoare nominală este cu 50% mai mică decât cea a datoriilor existente. Noile obligaţiuni vor avea un termen de scadenţă mai mare şi conţin un randament mediu cu puţin mai mic de 4%, faţă de 5% al bondurilor actuale. Acordul va duce la diminuarea datoriei greceşti cu cel puţin 120 mld. euro.

Cine conduce negocierile

Charles Dallara, în vârstă de 62 de ani, a trăit doi ani în Grecia în anii 1970 ca angajat al Marinei SUA. Dallara a fost director executiv al uneia dintre cele mai influente, dar şi controversate, bănci americane, JPMorgan. El a fost angajat al administraţiilor preşedinţilor Bush şi Reagan şi este un veteran an crizelor datoriilor suverane din anii '80 şi '90, scrie publicaţia elenă Ekathimerini. Dallara, director general al IFI din 1993, a ajutat la crearea de noi obligaţiuni pentru statele din America de Sud care au intrat în incapacitate de plată în anii '80. Despre criza din Grecia, el spune că este mult mai dificil de rezolvat decât cea din America Latină.

Locotenentul lui Dallara este Jean Lemierre, consilier la BNP Paribas. Banca este unul dintre cei mai mari creditori ai Greciei. Absent de la discuţii, dar un regizor important al negocierilor este Josef Ackermann, şeful băncii germane Deutsche Bank, notează Ekathimerini. Ackermann are legături solide cu Berlinul şi cancelarul german Angela Merkel, cel mai influent politician din Europa, cel care până acum a dictat drumul pe care Europa s-a angajat pentru a ieşi din criză.

Doctor Doom: Grecia va părăsi zona euro în următoarele 12 luni, urmată de Portugalia

Economistul american Nouriel Roubini (foto), care a prezis criza financiară, a declarat la Forumul Economic de la Davos că Grecia va ieşi probabil din zona euro în următoarele 12 luni şi ar putea fi urmată rapid de Portugalia. Roubini este recunoscut pentru previziunile sale pesimiste. "Zona euro este prinsă într-un accident de tren care se desfăşoară cu încetinitorul. Nu numai Grecia, ci şi alte ţări sunt insolvente", a spus Roubini în timpul unor dezbateri organizate la Davos, scrie Bloomberg. Roubini a menţionat că vede o recesiune severă în Europa şi o probabilitate de 50% "ca uniunea monetară să se destrame în următorii 3-5 ani". "Nu toţi membrii pot să rămână. Grecia şi Portugalia ar putea ieşi din zona euro - Grecia în următoarele 12 luni. În cazul Portugaliei ar putea dura mai mult", a adăugat el. Cei mai mari actori ai scenei financiare a lumii, reuniţi la Forumul Economic Mondial de la Davos, au averizat că nicio economie nu este protejată de criza economică europeană şi au îndemnat liderii europeni să găsească o soluţie rapidă. Şefii finanaţelor din întreaga lume s-au folosit de ultima zi a reuniunii celor mai influente personaje din lumea economică şi financiară pentru a cere zonei euro să angajeze mai multe fonduri pentru protejarea Spaniei şi Italiei, state intrate în colimatorul pieţelor.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Urmează ZF Bankers Summit'24