Business Internaţional

A doua salvare a Greciei costă mai mult: 145 mld. euro, în loc de 130 mld. euro

A doua salvare a Greciei costă mai mult: 145 mld. euro, în loc de 130 mld. euro

Autor: Alexandru Matei

29.01.2012, 15:10 742

Publicaţia germană Der Spiegel susţine că cel de-al doilea pachet de susţinere financiară ce urmează să fie acordat Greciei a crescut în valoare, de la 130 la 145 mld. euro, conform unei surse oficiale neidentificate.

Ştirea vine într-o perioadă în care asupra Atenei se fac presiuni pentru a ceda Bruxelles-ului o parte din controlul asupra cheltuielilor, iar negocierile cu creditorii privaţi au fost reluate, ca urmare a discuţiilor datoriile Greciei urmând să scadă cu 100 mld. euro.

"Situaţia de la Atena este dramatică: UE vrea să preia controlul asupra bugetului Greciei, pachetul de ajutor a crescut la 145 de miliarde de euro, iar la Berlin opoziţia împotriva continuării susţinerii financiare a ţării este tot mai puternică", scrie Der Spiegel.

"Este ca o groapă fără fund: măsurile de urgenţă stabilite până acum pentru Grecia nu sunt de ajuns pentru a scoate ţara din criză. Conform "Troicii" - Comisia Europeană, BCE şi FMI - ţara are nevoie de 15 mld. euro în plus. În loc de 130 mld. euro, aşa cum s-a decis în octombrie, vor fi 145 mld. euro", mai scrie publicaţia germană citată de blogul economic Zero Hedge.

Responsabilă pentru diferenţă este situaţia economică tot mai gravă a ţării. "Nu credem că putem strânge banii lipsă doar de la creditorii privaţi", conform oficialilor europeni.

Oficialii greci nu au fost înştiinţaţi oficial de această modificare a planurilor liderilor europeni.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels


AFACERI DE LA ZERO