Business Internaţional

Liderii lumii se îndreaptă către Davos pentru un summit crucial care se va desfăşura în cel mai complicat context geopolitic şi economic din ultimele decenii

Liderii lumii se îndreaptă către Davos pentru un...

Autor: Catalina Apostoiu

10.01.2024, 23:03 355

În inima Alpilor, liniştitul şi pito­rescul orăşel elveţian Davos se pre­gă­teşte să-i primească pe cei mai influenţi lideri politici şi de business ai lumii care se reunesc pentru a 54-a ediţie a Forumului Economic Mon­dial. Reuniunea va avea loc în perioada 15-19 ianuarie 2024.

Tema evenimentului va fi reclă­direa încrederii. Discuţiile se vor concentra asupra securităţii mondi­ale, creării de locuri de muncă, iniţia­tivelor legate de climat şi dezvoltării AI, scrie Euronews.

Tema din acest an recunoaşte ne­voia reinstituirii credinţei pe fondul numeroaselor provocări globale. Se va pune accent pe trecerea dincolo de recunoaşterea problemelor către găsirea de soluţii.

Secretarul american de stat An­tony Blinken, preşedintele francez Emmanuel Macron şi premierul chinez Li Qiang se numără printre liderii globali care vor fi prezenţi în Davos, potrivit Bloomberg.

60 de şefi de stat şi de guvern vor fi prezenţi în staţiunea elveţiană. Pre­şedinta Comisiei Europene, Ursula Von Der Leyen, liderii Qatarului, Spaniei şi Coreei de Sud, cât şi recent desemnatul preşedinte al Argentinei, Javier Milei, se află de asemenea pe lista oaspeţilor, în timp ce şi liderul ucrainean Volodimir Zelenski se va adresa reuniunilor din 15-19 ianuarie.

Lista participanţilor include 40 de miniştri de finanţe şi 15 guvernatori de bănci centrale. Aproximativ 1.600 de lideri de business vor participa la dis­cuţiile legate de securitatea globală, comerţ, schimbări climatice şi tran­ziţia energetică, cât şi de impactul AI asupra economiilor şi locurilor de muncă.

Summitul se va concentra pe „intensificarea dialogului“, a declarat Mirek Dusek, managing director al WEF, pentru că „lipsa acută de in­ves­tiţii în dialog ne-a dus la criza ac­tu­a­lă geopolitică“, a subliniat acesta.

A 54-a ediţie a forumului va avea loc în cel mai complicat context geopolitic de până acum, a declarat preşedintele acestuia, Borge Brende, relatează Reuters.

Un peisaj econonomic global plin de provocări, cu politici monetare în schimbare şi datorii în creştere, se va afla de asemenea în faţa bancherilor centrali, finanţiştilor şi liderilor de business prezenţi la forum.

Reuniunea de la Davos are loc în condiţiile în care companiile se confruntă cu un fundal de creştere economică mondială mediocră, în timp ce economiile se luptă cu dobânzi ridicate, risc politic şi efectele pandemiei.

Anna Marks, preşedinte Deloitte, subliniază că summitul din acest an va fi unul crucial.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO