• Leu / EUR4.9471
  • Leu / GBP5.6906
  • Leu / USD5.0130
Business Internaţional

Lupta cu pandemia în Australia: Australienii sunt îndemnaţi să lucreze de acasă, de teama valului Omicron de iarnă

Lupta cu pandemia în Australia: Australienii sunt îndemnaţi să lucreze de acasă, de teama valului Omicron de iarnă

Autor: Laura Buciu

20.07.2022, 08:30 36

Australia se apropie miercuri de un nivel record de internări din cauza COVID-19, iar autorităţile au îndemnat companiile să lase personalul să lucreze de acasă şi au recomandat oamenilor să poarte măşti în interior şi să se vaccineze de urgenţă, potrivit Reuters.

Australia se află în mijlocul celui de-al treilea val Omicron, determinat de noile subvariante foarte transmisibile, BA.4 şi BA.5, cu peste 300.000 de cazuri înregistrate în ultimele şapte zile. Autorităţile spun că cifrele reale ar putea fi duble, iar cele 53.850 de cazuri noi de miercuri au reprezentat cel mai mare număr zilnic din ultimele două luni.

Premierul Anthony Albanese rezistă presiunilor de a reintroduce restricţii dure pentru a stopa răspândirea virusului, inclusiv obligativitatea folosirii măştilor în interior, deşi a încurajat oamenii să le poarte.

Albanese a declarat că întreprinderile şi angajaţii trebuie să decidă împreună asupra oricărui program de lucru de la domiciliu, în timp ce sindicatele au cerut angajatorilor să facă mai mult pentru personalul lor.

Angajatorii trebuie să meargă dincolo de plăţile de concediu pandemic ale guvernului şi să ofere concediu plătit cu salariu integral pentru lucrătorii care trebuie să se izoleze şi să ofere gratuit teste rapide de antigen, a declarat Michele O'Neil, preşedinta Consiliului australian al sindicatelor.

„Niciun lucrător nu ar trebui să fie nevoit să decidă între a pune mâncare pe masă sau a se izola cu COVID”, a spus O'Neil.

Săptămâna trecută, Australia a restabilit plăţile de sprijin pentru angajaţii care trebuie să intre în carantină.

Medicul-şef al Australiei, Paul Kelly, a prezis că numărul de persoane care ajung în spital va atinge în curând un nivel record şi a îndemnat companiile să lase mai mulţi angajaţi să lucreze de acasă.

Australia ar putea înregistra „milioane” de cazuri noi în următoarele săptămâni, au avertizat autorităţile.

Aproximativ 5.350 de australieni se află în prezent în spital cu COVID-19, nu departe de recordul de 5.390 înregistrat în ianuarie, în timpul epidemiei BA.1, potrivit datelor oficiale. Cifrele din statele Queensland, Tasmania şi Australia de Vest au atins deja cel mai ridicat nivel de la începutul pandemiei.

Mulţi lucrători din prima linie a sistemului de sănătate sunt, de asemenea, bolnavi sau în izolare, ceea ce pune şi mai mult la încercare sistemul de sănătate.

Medicii australieni au declarat că măştile trebuie să devină obligatorii în spaţiile închise.

„Nu avem centuri de siguranţă opţionale, nu avem limite de viteză opţionale. Există o mulţime de limitări ale libertăţilor noastre pe care le acceptăm pentru că aşa este corect”, a declarat preşedintele Asociaţiei Medicale Australiene, Omar Khorshid, la postul de radio 2GB.

Autorităţile au avertizat, de asemenea, asupra întârzierii cu care oamenii îşi fac vaccinurile de rapel.

Până în prezent, 95% dintre persoanele de peste 16 ani au primit două doze, ceea ce a contribuit la menţinerea numărului total de cazuri de COVID-19 în Australia la puţin sub 9 milioane şi a numărului de decese la 10.884, mult mai mic decât în multe ţări. Dar numai aproximativ 71% au primit trei sau mai multe doze.

AFACERI DE LA ZERO
Principalele valute BNR - ieri, 13:15
EUR
USD
GBP
CHF
Azi: 4.9471
Diferență: -0,0182
Ieri: 4.9480
Azi: 5.0130
Diferență: -1,1477
Ieri: 5.0712
Azi: 5.6906
Diferență: 0,4253
Ieri: 5.6665
Azi: 5.0700
Diferență: -0,8584
Ieri: 5.1139