Business Internaţional

Magnatul oţelului Lakshmi Mittal conduce topul bogaţilor din Anglia

Magnatul oţelului Lakshmi Mittal conduce topul bogaţilor din Anglia

Foto AFP

Autor: Ioana Nita

30.04.2012, 00:01 339

Averea cumulată a celor mai bogate 1.000 de persoane din Marea Britanie a crescut cu 5% anul trecut, la peste 414 miliarde lire sterline (508 miliarde euro), maximul înregistrat în cei 24 de ani de când Sunday Times realizează un top al milionarilor Regatului Unit, scrie The Guardian.

Din cele 1.000 de persoane prezente anul acesta în top, 77 au averi de peste un miliard de lire, de două ori mai mult decât în clasamentul din 2008. Averile lor contrastează cu situaţia economică a multor britanici care se confruntă de 5 ani cu măsurile de austeritate menite să reducă deficitul bugetar record pentru a relansa economia după criza financiară din 2008. În fruntea clasamentului se află omul de afaceri de origine indiană Lakshmi Mittal cu o avere evaluată la 12,7 miliarde lire (15,58 miliarde euro). Averea sa s-a redus cu aproape un sfert în ultimul an din cauza scăderii valorii acţiunilor celui mai mare producător de oţel din lume, ArcelorMittal.

Miliardarul Alisher Usmanov, originar din Uzbekistan, se clasează pe locul 2, cu o avere de 12,3 miliarde lire (15,09 miliarde euro). El deţine aproximativ 30% din clubul de fotbal Arsenal. Poziţia a treia este ocupată de investitorul rus Roman Abramovich, patronul clubului Chelsea, cu o avere estimată la 9,5 miliarde lire (11,65 miliarde euro).Cea mai bogată persoană de origine britanică este Ducele de Wellington, care a coborât în clasament de pe locul 4 pe locul 7, cu toate că valoarea proprietăţilor sale a crescut cu 5% la 7,35 miliarde lire (9,02 mld. euro).

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO